fbpx

Draaihals

Gezien op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                  Draaihals Geluid

De Draaihals (Jynx torquilla) vormt, samen met de Roodkeeldraaihals (een Afrikaanse soort), een onderfamilie van de spechten.

Draaihals Vogelreis Portugal
Draaihals

Meer foto´s onderaan de pagina.

De Draaihals is een vogel met een teruggetrokken manier van leven. De vogel heeft een uitstekende schutkleur van bruine, zwarte en grijzige strepen in het patroon van boomschors. Hij zit vaak op de grond of op een horizontale tak en wordt daarom vaak over het hoofd gezien.

Zijn tong is lang en kleverig. Slangachtig kan hij zijn hals strekken en zijn kop zelfs 180 graden draaien in elke richting.

Hij broedt in een groot deel van Europa, Noordwest-Afrika en in Azië tot China en Japan. Hij is de enige trekvogel onder de spechten en overwintert in tropisch Afrika.

De Draaihals is een zeer schaarse broedvogel, vooral op de Veluwe en nog wat andere plaatsen in Nederland met bos op zandgronden. Het aantal broedparen rond het jaar 2000 is hoogstens 65. Er zijn (helaas meestal indirecte) aanwijzingen dat de Draaihals in de 20ste eeuw drastisch in aantal is achteruitgegaan.

Daarom staat de vogel als ernstig bedreigd op de Nederlandse rode lijst en de Vlaamse rode lijst. Omdat de vogel voorkomt over een zeer groot gebied, is het internationaal gezien geen bedreigde diersoort en daarom staat hij als niet bedreigd op de IUCNlijst.

Als trekvogel wordt de Draaihals in kleine aantallen waargenomen. Vooral tijdens de voorjaarstrek in april en mei, maar er zijn ook vaak waarnemingen in de nazomer.

Draaihals Vogelvakantie Portugal
Draaihals
Draaihals Vogelreis Portugal
Draaihals
Draaihals Vogelkijkhut BSP3 Portugal
Draaihals Vogelhut BSP3
Draaihals Vogelkijkhut BSP3 Portugal
Draaihals Vogelhut BSP3
Draaihals Vogelreis Portugal
Draaihals
Draaihals Vogelvakantie Portugal
Draaihals
Draaihals Vogelreis Portugal
Draaihals

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal. Vogelreis en Vogelexcursies met Nederlandse Gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x