Dwergarend

Gezien op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal                              Dwergarend geluid 

De Dwergarend (Aquila pennata) (voorheen Hieraaetus pennatus) is een middelgrote roofvogel. Hij is ongeveer 46 centimeter in lengte en heeft een spanwijdte van 120 centimeter. Net als alle andere arenden, behoort hij tot de familie Accipitridae.

Dwergarend Vogelvakantie Portugal
Dwergarend

Meer foto´s onderaan de pagina:

Zij komen vooral voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en in Azië. Het zijn trekvogels en overwinteren in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië. Deze arend legt 1-2 eieren in een boom of een rotsnest.

Deze soort houdt van bebost, vaak heuvelachtig landschap met een aantal open gebieden. Hij jaagt kleine zoogdieren, reptielen en vogels tot 5 maal zijn eigen gewicht.

De Dwergarend is een kleine adelaar, vergelijkbaar met de Buizerd in omvang maar meer adelaar-achtige vorm. De mannetjes groeien tot ongeveer 510-770 gram in gewicht, met vrouwen over 950-1,000 gram. Er zijn twee relatief verschillende verenkleed vormen. Vale vogels zijn voornamelijk licht grijs met een donkere kop en slagpennen. De andere vorm heeft een midden-bruin verenkleed met donkere grijze slagpennen.

De roep is een schelle Kli-Kli-Kli.

Recent genetisch onderzoek heeft geleid tot de herindeling van deze soort tot het geslacht Aquila uit Hieraaetus. 

Samen met de Australische Dwergarend is deze vogel één van de naast levende verwanten van de Haast Arend, de uitgestorven Arend van Nieuw-Zeeland.

Dwergarend Vogelvakantie Portugal
Dwergarend
Dwergarend Vogelvakantie Portugal
Dwergarend
Dwergarend Vogelreis Portugal
Dwergarend
Dwergarend Vogelvakantie Portugal
Dwergarend
Dwergarend Vogelvakantie Portugal
Dwergarend
Dwergarend Vogelreis Portugal
Dwergarend
Dwergarend Vogelreis Portugal
Dwergarend

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal. Vogelreis en Vogelexcursies met Nederlandse Gids.

Vogelreis en Vogelvakantie