Dwergstern

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                            Dwergstern geluid

De Dwergstern (Sternula albifrons) is een vogel uit de familie van de sternen (Sternidae). Vroeger had de dwergstern de geslachtsnaam Sterna, deze naam is nu gereserveerd voor de grote, witte sterns. Verder werden vroeger nog twee ondersoorten onderscheiden, de Amerikaanse dwergstern en een Saunders dwergstern. Dit zijn nu twee aparte soorten: Sternula antillarum en S. saundersi.

Het is een kleine stern, 21-25 cm lang en een spanwijde van 41-47 cm. Hij heeft een zwarte kopkap, maar het voorhoofd is wit. De poten zijn geel en de snavel ook, maar met een zwarte punt.

De dwergstern komt voor aan de kusten en grote binnenwateren in Europa en tropisch en gematigde gebieden in Azië, Afrika en Australië. Het is een uitgesproken trekvogel die overwintert in substropische en tropische oceanen in het zuiden van Afrika en Australië.

De vogel broedt op verlaten zandstranden en droogvallende platen in kustgebieden of in grote rivieren en andere binnenwateren.

De dwergstern is tussen 1955 en 1967 enorm achteruitgegaan, mogelijk met een factor 10, van 1000 naar 100 broedparen. Deze vogel broedde vroeger op verlaten stranden, maar door de toenemede recreatie bestaan er nauwelijks nog verlaten stranden in Nederland. In die periode had de dwergstern ook veel te lijden door gechloreerde koolwaterstoffen in het water. Verder traden door de uitvoering van het Deltaplan enorme veranderingen op in het patroon van stromingen en droogvallende platen. Het Deltaplan heeft echter ook gunstige effecten op de stand van de dwergstern omdat nieuwe, tijdelijk geschikte zandplaten zijn ontstaan in onder meer de Grevelingen, Neeltje-Jansplaat en Volkerak-Zoommeer. Probleem hierbij is dat de dwergstern weer verdwijnt, zodra de platen begroeid raken.

Tussen 1990 en 2004 steeg het aantal broedparen geleidelijk. In 2004 werd dit geschat op 555 paar, belangrijke broedgebieden zijn de onbewoonde zandplaten in het Waddengebied en de Westerschelde. Omdat de vogel een zeer groot verspreidingsgebied heeft, staat hij als niet bedreigd op de internationale rode lijst van de IUCN. De vraag is of dit zo blijft omdat ook elders in Europa hetzelfde verlies aan broedbiotoop optreedt door grote waterwerken in rivieren, net als in Nederland. Door de enorme achteruitgang in de jaren 1960 en omdat de broedbiotoop van de dwergstern kwetsbaar is, staat hij ook als kwetsbaar op de Nederlandse rode lijst en als Ernstig bedreigd op de Vlaamse rode lijst. Verder valt de dwergstern onder de werking van het AEWA-verdrag.

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal Vogelreis en Excursies met Nederlandse gids.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie