fbpx

Eleonora´s Valk

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.               Eleonora´s Valk geluid

De Eleonora’s Valk (Falco eleonorae) is een middelgrote Valk. De naam is afkomstig van Eleonora van Arborea, een Sardijnse heerser/rechter die beschermende wetgeving voor deze vogel instelde.

Eleonora´s Valk Vogelreis Portugal
Eleonora´s Valk

De Eleonora’s Valk is 36 tot 42 cm lang en heeft een spanwijdte van 87 tot 104 cm. Er zijn twee vormen, een lichte en een donkere vorm. De lichte vorm komt drie keer zoveel voor als de donkere. Beide vormen zijn zwart op de rug en staart en hebben roodbruine poten. De lichte vorm heeft een zwarte kruin die net als bij de Slecht- en de Boomvalk in twee golfjes naar zijn witte keel afloopt. De vogel lijkt ook op een grote Boomvalk of een kleine Slechtvalk. Hij verschilt van de slechtValk door de langere staart en de relatief smalle, lange vleugels. De donkere vorm is geheel bruinzwart. Alleen de slagpennen zijn van onder gezien iets lichter.

Een legsel bestaat meestal uit 2 tot 3 roodbruin gevlekte eieren.

Het verspreidingsgebied van de Eleonora’s Valk is vooral het Middellandse Zeegebied rond de Griekse eilanden. Landen waar je hem ook nog kan zien zijn de kusten van Portugal, West-Marokko, Noordoost-Algerije en Tunesië. De vogel broedt daar op rotsen langs de kust. Hij trekt in de winter naar de gebieden in en rond Madagaskar.

De vogel is een zeldzame dwaalgast in West-en Noord-Europa. In Zweden is de vogel al 16 maal waargenomen. In Nederland is in 2011 een donkere vorm gefotografeerd.

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal. Vogelreis en Vogelexcursies met Nederlandse Gids.

2 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x