fbpx

Gaai

Gezien op ons terrein Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                                   Gaai geluid

De Gaai (Garrulus glandarius) ook wel Vlaamse Gaai genoemd, is een opvallend gekleurde kraaiachtige.

Gaai Vogelvakantie Portugal
Gaai

Meer foto´s onderaan de pagina.

Deze vogel komt voor in het cultuurland en de bossen. Hij is over heel Europa verspreid met uitzondering van het hoge noorden. In nieuwbouwwijken zie je in eerste instantie vaak de ekster, naarmate de bomen en struiken in het openbaar groen en in tuinen groter worden, wordt deze langzaamaan verdrongen door de Gaai.

Voedsel vindt de Gaai in bomen en struiken, in de lucht en op de grond; het betreft een breed spectrum van dierlijk en plantaardig dieet: insecten en ongewervelden (waaronder veel plaagdieren), eikels, beukennootjes, hazelnoten en andere zaden en noten, vruchten als bramen, frambozen en lijsterbessen. Ook kleine of jonge zangvogels en eieren behoren tot het dieet, evenals kleine knaagdieren. Met de sterke snavel hakt de Gaai gaten in harde omhulsels als slakkenhuizen, notendoppen en eierschalen en doorwoelt hij bodem, dierenpoep en menselijk afval.

De eik is afhankelijk van de Gaai voor het verspreiden van eikels: de Gaai vervoert ze in zijn keel en tussen zijn snavel naar plaatsen met een zachte ondergrond, waarna hij ze in de aarde duwt. Zo legt hij een wintervoorraad aan. Hij vergeet alleen een aantal plekjes. Wat niet teruggevonden wordt, kan uitgroeien tot een nieuwe eik. Om deze reden wordt de Gaai ook wel ‘de grootste bosbouwer’ genoemd. De Duitse naam voor de Gaai (Eichelhäher) typeert het gedrag.

Het geluid is een luid geschreeuw, niet te verwarren met het geluid van andere vogels.

Gaai Vogelvakantie Portugal
Gaai
Gaai Vogelvakantie Portugal
Gaai
Gaai Vogelreis Portugal
Gaai

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal Vogelexcursies met Nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x