Grijze Gors

Gezien op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                               Grijze Gors geluid

De Grijze Gors (Emberiza cia), is een in Noord-Afrika, Europa en Azië voorkomend lid van de gorzenfamilie.

Grijze Gors Vogelvakantie Portugal

Grijze Gors

Meer foto´s onderaan de pagina:

Een Grijze Gors meet 16 centimeter van het puntje van de snavel tot het uiteinde van de staart. In het veld zijn de grijze keel van het mannetje en het grijs-zwarte streep patroon op de kop de beste kenmerken.

De zang klinkt als een kwinkelerend tsjurr- tsjirrih-it, de roep is een scherp tsie.

De Grijze Gors broedt op de grond in droog, rotsachtig terrein. Het nest bestaat uit een kommetje van mos of gras, gevoerd met fijner materiaal als haar. De grootte van het legsel varieert van 3 tot 5 vuilwitte grijs bespikkelde eieren van 21 millimeter. Ze worden in 12 of 13 dagen uitgebroed. In gunstige jaren of als het eerste broedsel verloren gaat, kan een tweede broedsel volgen. De jongen worden opgevoed met insecten, oudere vogels eten ook zaden.

De soort broedt in een gebied dat zich uitstrekt van Noordwest-Afrika, Zuid-Europa, Turkije, Iran tot in de Himalaya. Het is in zijn revier voornamelijk een standvogel, al trekken de meest noordelijke populaties in de winter naar het zuidelijke gedeelte van het verspreidingsgebied.

Grijze Gors Vogelvakantie Portugal

Grijze Gors

Grijze Gors Vogelvakantie Portugal

Grijze Gors

Grijze Gors Schuilhut Portugal

Grijze Gors

Grijze Gors Vogelreis Portugal

Grijze Gors

Grijze Gors Vogelreis Portugal

Grijze Gors

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal, excursies met Nederlandse gids.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie