fbpx

Groenling

Gezien op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                          Groenling Geluid    

De Groenling of Groenvink (Carduelis chloris) is een zangvogel van de familie der vinkachtigen (Fringillidae). De vogel eet vooral zaden.

Groenling Schuilhut BSP2 Portugal
Groenling Vogelhut BSP2

Meer foto´s onderaan de pagina.

Een Groenling is ongeveer 15 centimeter lang. Het mannetje is olijfgroen van kleur, vooral op de stuit. De rug heeft een bruine tint en de onderzijde is meer geelachtig. De randen van de vleugel en de meeste staartpennen zijn aan de basis helder geel. De dikke snavel is bijna wit en de poten zijn vleeskleurig. Het wijfje is minder intensief van kleur, zij is meer grijsgroen en haar geel in de veren is veel valer.

De vogel is vaak te vinden in parklandschappen met dichte bosjes of boomgroepen, met name in parken, tuinen, heggen als ook langs bosranden. In de winter als het voedsel schaars is, komen de Groenlingen bij onze huizen in gezelschap van andere vogelsoorten, zoals de vinken, mezen, merels en spreeuwen.

Deze vink is een gemakkelijke kweekvogel, die zonder problemen meerdere nesten voortbrengt. De Groenling broedt van april tot eind juli. Het aantal eitjes bedraagt 3 tot maximaal 6, de broedtijd bedraagt 13 dagen en na nog eens 2 weken vliegen de jongen uit, ze worden dan nog 2 weken gevoederd door de ouders.

De vogels hebben behoefte aan nestmateriaal in vorm van witte sisal, jutte en coco. Het vrouwtje bouwt het nest terwijl het mannetje in de buurt blijft om het territorium te verdedigen. Als het nest klaar is kan na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Alleen het vrouwtje bebroedt de eieren. De jongen worden door beide oudervogels gevoerd.

Groenling Vogelreis Portugal
Groenling
Groenling Vogelreis Portugal
Groenling
Groenling Vogelvakantie Portugal
Groenling
Groenling Vogelkijkhut BSP3 Portugal
Groenling Vogelhut BSP3
Groenling Schuilhut BSP2 Portugal
Groenling Vogelhut BSP2
Groenling Vogelvakantie Portugal
Groenling
Groenling Vogelvakantie Portugal
Groenling
Groenling Vogelvakantie Portugal
Groenling

Vogels spotten in de Alentejo regio van Portugal, Vogelreis en vogelexcursies met Nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x