Grote Karekiet

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                          Grote Karekiet geluid

De Grote Karekiet (Acrocephalus arundinaceus) is een zangvogel uit de familie van Acrocephalidae. De leefomgeving bestaat uit riet aan de oevers van meren en rivieren. Zijn nest is vastgemaakt aan enkele rietstengels, op een hoogte van 50 à 100 cm boven het water. Hij heeft een schrille zang.

Grote Karekiet Vogelreis Portugal

Grote Karekiet

Meer foto´s onderaan de pagina:

Grote Karekieten komen tijdens het broedseizoen in vrijwel geheel Europa voor, met uitzondering van de Britse eilanden en Scandinavië (met uitzondering van een paar plekken in centraal-midden Zweden, waar de vogel toeneemt in aantal).

Binnen zijn geslacht de grootste (18-20 cm), sterk gelijkend op de kortere: Kleine karekiet (± 13 cm). Zijn snavel is zwaarder in verhouding tot de andere, maar niet uitgesproken langer. De bovenzijde van zijn veren is warmbruin getint, met weinig expliciete kenmerken, uitstekend als camouflagekleur tussen het riet. Net als bij de anderen een tekening op zijn kop; een crèmekleurige wenkbrauwstreep en donkere oogstreep, grijze poten. Vaak aangetroffen met ver opengesperde bek al fluitend, met licht opgerichte kruin tussen het riet.

Tussen 1965 en 1985 is de Nederlandse broedpopulatie met 90% afgenomen. Deze negatieve trend gaat nog steeds door, hoewel plaatselijk het aantal broedparen constant kan blijven. De oorzaak is de afname in rietvelden die in relatief diep water staan. Omdat waterschappen streven naar een constant waterpeil, of liefst een onnatuurlijk waterpeil (laag in de winter, iets hoger in de zomer), verdwijnt dit type rietvelden.

Volgens SOVON neemt de grote karekiet sinds 1990 af met meer dan 5% per jaar, dat wil zeggen dat de populatie in iedere periode van 15 jaar wordt gehalveerd. Dus alle reden om de soort als bedreigd op de Nederlandse rode lijst te zetten. Ook in Vlaanderen is de vogel hard achteruitgegaan en staat daar als ernstig bedreigd op Vlaamse rode lijst. Internationaal is deze vogel geen bedreigde diersoort. In Noord-Europa neemt de grote karekiet zelfs toe. Daarom staat de vogelsoort als niet bedreigd op de internationale IUCN rode lijst.

Grote Karekiet Vogelvakantie Portugal

Grote Karekiet

Grote Karekiet Vogelhut BSP9 Portugal

Grote Karekiet

Grote Karekiet Vogelhut BSP9 Portugal

Grote Karekiet

Grote Karekiet Vogelhut BSP9 Portugal

Grote Karekiet

Grote Karekiet Vogelhut BSP9 Portugal

Grote Karekiet

Grote Karekiet Vogelhut BSP9 Portugal

Grote Karekiet

Vogelreizen en excursies met Nederlandse gids in de Alentejo regio van Portugal.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie