Grote Lijster

Gezien vanuit de Vogelhut op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                 Grote Lijster geluid
De Grote Lijster (Turdus viscivorus) is een van de grootste zangvogels uit de familie lijsters (Turdidae).

De Grote Lijster is de grootste Europese lijstersoort, met grijsbruine vleugels en gevlekte borst. De buitenste staartpennen zijn lichter van kleur en hebben witte punten.

Hij zingt reeds aan het einde van de winter, wat voor weer het ook is, zittend in de top van een hoge boom, zoals een populier. Zijn zang is helder en vérdragend, en bestaat uit korte zinnen met herhaalde motieven. De zang gelijkt nog meest op die van de merel, maar is minder melodieus. De Grote Lijster is dol op de bessen van de maretak en zoekt ook graag voedsel in weilanden, dat bestaat uit insecten, larven, rupsen, wormen en slakken. De vlucht is golvend en verschilt daardoor van andere lijsters, zoals de koperwiek en de zanglijster.

Het nest bevindt zich hoog in een boomvork. Het legsel bestaat uit vier roomkleurige eieren met enkele vlekken, die 14 dagen worden bebroed.

Grote Lijsters komen in bijna heel Europa, waaronder in Nederland en België, het gehele jaar voor in parklandschappen, tuinen, buitenplaatsen en allerlei bossen.

De soort telt 3 ondersoorten:

    T. v. deichleri: noordwestelijk Afrika, Corsica en Sardinië.
    T. v. viscivorus: van Europa tot westelijk Siberië en noordelijk Iran.
    T. v. bonapartei: van zuidelijk-centraal Azië tot Turkmenistan en westelijk Nepal.

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal. Vogelhut, Vogelreis en Vogelexcursies met individuele vogelgids.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Vogelreis en Vogelvakantie