fbpx

Grote Pieper

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                       Grote Pieper geluid

De Grote Pieper (Anthus richardi) is een zangvogel uit de familie piepers en kwikstaarten (Motacillidae).

Grote Pieper Vogelvakantie Portugal
Grote Pieper

Meer foto´s onderaan de pagina.

Net als de andere soorten piepers zoals de Graspieper en de Waterpieper, is de Grote Pieper een betrekkelijk onopvallende, slanke vogelsoort, bruin van kleur en met een lange staart. De Grote Pieper onderscheidt zich door zijn formaat: 17 – 20 cm, 3 tot 4 cm groter dan Water- of Graspieper. De poten zijn relatief lang, licht gekleurd en ook de houding is anders, vaak met gestrekte hals.

De Grote Pieper broedt in het zuiden van Siberië, Mongolië en Midden- en Oost-China. In het najaar trekken deze vogels naar het zuiden en overwinteren op het Indisch Subcontinent en delen van Zuidoost-Azië. Een klein gedeelte trekt naar het westen en wordt daardoor in veel West-Europese landen gezien als zeldzame doortrekker en wintergast.

In Nederland en België is de Grote Pieper een zeldzame vogel. Grote Piepers worden in uiterst klein aantal waargenomen op de trek, vooral in de maanden september en oktober. Tijdens de voorjaarstrek zijn er veel minder waarnemingen; winterwaarnemingen zijn schaars. Het aantal waarnemingen is de laatste tijd gestegen, maar dit komt vooral door meer oplettendheid en betere optiek van de waarnemers.

In de vorige eeuw, toen DNA-onderzoek naar de taxonomie van de vogels nog in de kinderschoenen stond, werd de soort Anthus richardi opgevat als een supersoort en werden de Nieuwzeelandse Pieper (A. novaeseelandiae), Veldpieper (A. rufulus), Kaneelpieper (A. cinnamomeus) en de Australische Pieper (A. australis) beschouwd als ondersoorten van de Grote Pieper.

Grote Pieper Vogelvakantie Portugal
Grote Pieper
Grote Pieper Vogelreis Portugal
Grote Pieper
Grote Pieper Vogelreis Portugal
Grote Pieper
Grote Pieper Vogelreis Portugal
Grote Pieper

Vogels spotten in de Alentejo regio van Portugal. Vogelreis, Vogelvakantie en Vogelexcursies met Nederlandse Gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x