fbpx

Havikarend

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                                               Havikarend geluid

De Havikarend (Aquila fasciata) is een vogel uit de familie van arendachtigen (Accipitridae). Het is een middelgrote arend met een groot verspreidingsgebied in Afrika, Zuid-Europa en Azië.

Havikarend Vogelreis Portugal
Havikarend

Meer foto´s onderaan de pagina.

De Havikarend is 55 tot 65 cm lang en heeft een spanwijdte van 145 tot 165 cm. Een Havikarendd is pas in het vijfde kalenderjaar volwassen. Een volwassen vogel is donkerbruin van boven, grijs van onder met verticale streping. In vlucht zijn kemerkend de brede zwarte eindband en de donkergrijze ondervleugel met een brede bijna zwarte V-vormige band. Onvolwassen vogels hebben deze kenmerken niet en zijn veel lastiger te onderscheiden in de vier verschillende stadia die ze doorlopen.

Er zijn twee ondersoorten:
A. f. fasciata (Noord-Afrika en Zuid-Europa, verder het Indiase subcontinent, Zuid-China en Indochina)
A. f. renschi (Kleine Soenda-eilanden)

Het verspreidingsgebied van de nominaat is zeer verbrokkeld. De broedgebieden in Europa liggen in Spanje, Portugal, Zuid-Italië en langs de kusten van Griekenland en Turkije. Het leefgebied ligt in berggebieden, vaak vrij droge gebieden die niet te zwaar bebost zijn, waar hij nestelt op onbereikbare rotswanden. Meer in het oosten van Azië komt de Havikarendd in meer bebost gebied voor. Hij jaagt op middelgrote zoogdieren en vogels.

Omdat de Havikarendd een groot verspreidingsgebied heeft is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd, maar deze arend gaat in aantallen achteruit. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat deze arend als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

Havikarend Vogelvakantie Portugal
Havikarend
Havikarend Vogelreis Portugal
Havikarend
Havikarend Vogelvakantie Portugal
Havikarend

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal, excursies met Nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roelie van der Meer

Prachtig Bert,dat je hem te pakken hebt,top.

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x