Huiszwaluw

Gezien op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                                            Huiszwaluw geluid

De Huiszwaluw (Delichon urbicum) is een vogel uit de familie van zwaluwen (Hirundinidae).

Huiszwaluw Vogelvakantie Portugal

Huiszwaluw

Tijdens het broedseizoen zijn Huiszwaluwen in geheel Europa aan te treffen met over heel Europa aantallen van 9,9 miljoen tot 24 miljoen.

De Huiszwaluw is een zwart-wit gekleurde vogel. De rug en bovenkant van de vleugels zijn zwart, van onder licht gekleurd bijna wit, een zwarte kopkap en het meest opvallend is de stuit, een witte vlek op de overgang tussen rug en staart.

In Nederland en Vlaanderen broedt deze vogel voornamelijk tegen gebouwen (zie afbeelding). Het is nog steeds een talrijke broedvogel en ook doortrekker. De vogel overwintert in Afrika, trekt weg van eind juli tot begin oktober en verschijnt weer in Nederland en België vanaf half april.

In 1970 broedden er nog 450.000 huizwaluwen in Nederland. SOVON schatte in 2007 het aantal tussen de 60.000 en 125.000 paar. Tussen 1970 en ca. 2004 daalde het aantal broedparen voortdurend. Daarom staat de Huiszwaluw gevoelig op de Nederlandse rode lijst. Sinds 2004 neemt het aantal broedparen weer enigszins toe.

De Huiszwaluw staat als kwetsbaar op de Vlaamse rode lijst.

 

 

Vogels spotten in de Alentejo regio van Portugal. Vogelreis en vogelexcursies met Nederlandse gids.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie