fbpx

Kneu

Gezien op ons terrein Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                             Kneu geluid

De Kneu (Carduelis cannabina) is een zangvogel uit de familie van vinkachtigen (Fringillidae).

Kneu Vogelreis Portugal
Kneu

Hij komt voor in Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Het is een typische vogel van ouderwets agrarisch cultuurland met houtsingels, heggen en dorpen met veel groen. Het is een zaadeter die zich voedt met zaden van ruigtekruiden en bomen. Het is een rodelijstsoort. 

Het mannetje is te herkennen aan het rood van kop en borst, meestal is de kleur afgedekt door de grijze veerranden. Het vrouwtje is over het geheel wat meer streperig getekend dan de man. De zang is prettig aandoend gebrabbel met fluittonen. Vogels die in Nederland broeden trekken in de winter naar Zuid-Spanje en Marokko. Vogels uit het noorden trekken hier door. In de winter zijn er weinig kneuen, zeker als het echt koud wordt. De kneu trekt in grote aantallen door in april en oktober.

Volgens SOVON gaat het aantal broedparen in de periode 1990-2007 geleidelijk achteruit en broeden er nog ongeveer 45.000 paar in Nederland. Dit komt door de verschraling van het agrische cultuurlandschap dat steeds grootschaliger wordt. Daarom is de soort in 2004 als gevoelig op de Nederlandse rode lijst gezet.

Kneu Vogelhut BSP5 Portugal
Kneu

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal, excursies met nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x