fbpx

Kwartel

Gezien op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                                                  Kwartel geluid

De Kwartel (Coturnix coturnix) is een vogel uit de familie der fazanten (Phasianidae) en de enige trekvogel in de orde der hoenders (Galliformes).

Kwartel Vogelvakantie Portugal
Kwartel

Meer foto´s onderaan de pagina:

Kleine schuwe en gedrongen vogel (ca. 17 centimeter en 100 tot 150 gram) met korte staart en relatief grote vleugels. Hij verbergt zich vaak en vliegt zelden op. Hij is aardekleurig en bruingestreept met een witte oogstreep. Op de rug vormen langere lengtestrepen twee duidelijke banden. Het mannetje heeft een donkerder kop dan het vrouwtje en is iets groter.

Buiten de trek vliegt de Kwartel weinig en stuntelig. Wanneer hij tussen de begroeiing betrapt wordt, zal hij zich voor dood tegen de grond drukken, weglopen al of niet zonder eerst te zijn opgesprongen en pas in uitzonderlijke gevallen wegvliegen.

De Kwartel zingt niet echt, hij slaat. De mannetjes produceren midden in de zomer een karakteristiek en krachtig kwik-me-dit om hun territorium af te bakenen. De vrouwtjes roepen een lager priet, priet.

De Kwartel is een echte trekvogel die broedt in het grootste deel van Europa (behalve Scandinavië) en in Azië. Hij verbergt zich bij voorkeur in erwten-, graan-, hooi-, klaver-, Luzerne-, en onkruidvelden of weilanden.

Rond 1900 bestond er nog een profijtelijke jacht op Kwartels in Nederland. Jacht op deze vogels werd in 1925 verboden. Tussen 1940 en circa 1970 is de vogel hard achteruitgegaan door de verschraling van het agrarisch landschap. In de jaren 1980 en 1990 (in het bijzonder in 1989 en 1997) waren er oplevingen. Volgens SOVON bedroeg het aantal broedparen in de periode 1990-2007 2000-6500 paar. Sinds 1985 is het aantalsverloop grillig, maar eerder stijgend dan dalend, daarom heeft de Kwartel geen vermelding op de Nederlandse rode lijst. De soort staat als gegevens ontbreken op de Vlaamse rode lijst. In Nederland geniet hij, zoals bijna alle vogelsoorten, de bescherming krachtens de Flora- en faunawet.

BirdLife International doet haar uiterste best om de jacht in Europa op deze soort te verbieden, ook op Malta. Het behoud van het traditionele voorrecht om op vele soorten vogels, waaronder de Kwartel, op hun laatste pleisterplaats tijdens de oversteek van de Middellandse Zee te kunnen jagen, was een van de toetredingsvoorwaarden die het eiland aan de Unie stelde.

De Kwartel trekt van april tot mei en van eind augustus tot oktober. Tijdens de trek op geringe hoogte wordt tot 100 km aan een stuk gevlogen. De Kwartel overwintert voornamelijk in Afrika, maar ook in Zuid- Europa. Vaak bezochte gebieden zijn de Nijldelta, de Sinaï-woestijn zuidelijke Sahara.

Kwartel Vogelreis Portugal
Kwartel
Kwartel Vogelreis Portugal
Kwartel

Vogelreizen en vogel excursies met Nederlandse gids in de Alentejo regio van Portugal.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x