fbpx

Lepelaar

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                            Lepelaar geluid  

De Lepelaar (Platalea leucorodia) is een witte vogel ongeveer ter grootte van een blauwe reiger of ooievaar. De Lepalaar is onmiddellijk herkenbaar aan de aan het uiteinde spatelvormig verbrede snavel.

Lepelaar Vogelvakantie Portugal
Lepelaar

Na een poos bijna uit Nederland verdwenen te zijn neemt hun aantal door beschermingsmaatregelen nu weer wat toe. Er zijn de laatste jaren ongeveer duizend broedparen per seizoen, vooral op de waddeneilanden (geen vossen), het Zwanenwater en langs de randmeren van het IJsselmeer zoals in het Naardermeer, Lepelaarsplassen, de Waverhoek, de Oostvaardersplassen, de Tienhovense plas en de Poolland’ Lepalaarspoelen ten noordoosten van Schagen in beheer bij Staatsbosbeheer. De Lepalaar is overigens de nationale vogel van Nederland.

Nederland was tot voor tien jaar geleden het noordelijkste land in Europa waar Lepalaars tot broeden kwamen, vooral in moerassen, rietkragen en andere slecht bereikbare plaatsen. Inmiddels broedt de soort ook succesvol in Groot-Brittannië, Duitsland en Denemarken. Het gaat gelukkig de laatste jaren erg goed met de soort in West-Europa. Het dieet van de Lepalaar bestaat uit kleine visjes, waaronder stekelbaarzen. Ze overwinteren normaal gesproken in Afrika.

In België is dit een zeldzame vogel. Hij wordt voornamelijk in het Zwin waargenomen.

In Portugal en Spanje broedt de Lepalaar overwegend van de grond in bomen en struiken. In Nederland broedt de Lepalaar op de grond in het riet. Dit biedt de vos kansen met name in droge perioden.

De Lepalaars die in West-Europa broeden overwinteren vooral langs de West-Afrikaanse kust, zoals in het tropische waddengebied Banc d’Arguin voor de Mauritaanse kust. In het najaar vliegen de vogels via Noord- en Zuid-Spanje. In deze gebieden blijven ze een week of twee om krachten op te doen om verder te kunnen trekken. In totaal kan de trektocht wel twee maanden duren. Tijdens de trek naar Afrika gaat ongeveer de helft van de jongen dood door jacht, hoogspanningskabels of uitputting. Begin februari vertrekken de Lepalaars weer uit hun overwinteringsgebieden. De terugreis wordt veel vaker onderbroken. Om voldoende energie te hebben voor de tocht moet ook langs de kust van Marokko en Frankrijk gestopt worden. Eenmaal aangekomen in Nederland zijn o.a. Friesland en Groningen de verzamelplaats. Van daaruit vliegen de vogels door naar hun broedkolonies. Tegenwoordig overwinteren er enkele tientallen Lepalaars in Zeeland en Holland.

Lepelaar Vogelkijkhut BSP3 Portugal
Lepelaar
Lepelaar Vogelvakantie Portugal
Lepelaar
Vogels kijken in Portugal Lepelaar
Lepelaar
Lepelaar Vogelkijkhut BSP2 Portugal
Lepelaar
Lepelaar Vogelkijkhut Vogelkijkhut BSP3 Portugal
Lepelaar
Lepelaar Vogelreis Portugal
Lepelaar
Lepelaar Vogelreis Portugal
Lepelaar
Lepelaar Vogelkijkhut BSP2 Portugal
Lepelaar
Lepelaar Vogelkijkhut BSP2 Portugal
Lepelaar
Lepelaar Vogelvakantie Portugal
Lepelaar

Vogels spotten in de Alentejo regio van Portugal, Vogelreis en excursies met Nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x