fbpx

Morinelplevier

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                                              Morinelplevier geluid

De Morinelplevier (Charadrius morinellus) is een vogel uit de familie van plevieren (Charadriidae).

Morinelplevier Vogelreis Portugal
Morinelplevier

De Morinelplevier wordt ongeveer 21 cm lang en heeft een vleugelspanwijdte van 60 centimeter. Het mannetje weegt ongeveer 100 gram, de vrouwtjes zijn iets zwaarder en wegen 120 gram. De soort is in zijn zomerkleed redelijk simpel te herkennen. Het opvallendst zijn zijn brede wenkbrauwstreep, die tot aan zijn nek toe loopt. Er loopt een witte streep over de borst van de vogel, die twee wat donkerkleurigere stukken van de borst van elkaar scheidt. De nek en de borst van de vogel zijn grijskleurig en ze hebben een bruinkleurige buik. De vogel heeft een zwartkleurige snavel en geelkleurige poten. Het verenkleed van de vogel heeft in de winter een stuk minder contrast, dan in de zomer.

De Morinelplevier broedt vooral op toendra in het noorden van Eurazië. Ook zijn er broedparen te vinden in berggebieden, zoals de Alpen en de Schotse hooglanden.

In Nederland broedde er tussen 1961 en 1969 een groep vogels in de provincie Flevoland.

De vogel is een trekvogel en overwintert in een strook, die ongeveer loopt van Marokko tot Iran.

De Morinelplevier heeft een opvallende balts, het vrouwtje probeert het mannetje te lokken. De vogel maakt een nest op de grond, dit nest is vaak niet meer dan een kuiltje bedekt met wat plantenmateriaal. Het vrouwtje legt meestal drie eieren, die door het mannetje in ongeveer 22 tot 26 dagen worden uitgebroed. Terwijl het mannetje de eieren uitbroedt houd het vrouwtje zich bezig met het beschermen van het nest. Wanneer de eieren zijn uitgekomen verlaten de jongen onmiddellijk het nest, nadat de jongen het nest hebben verlaten worden ze nog ongeveer dertig dagen door het mannetje verzorgd.

 

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal, excursies met Nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x