fbpx

Paapje

Gezien op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                               Paapje geluid  

Het Paapje (Saxicola rubetra) is een kleine zangvogel, die vroeger werd ingedeeld bij de familie van de lijsterachtigen, Turdidae. Volgens de huidige inzichten behoort de vogel tot onderfamilie van de saxicolinae en de familie van de vliegenvangers (van de Oude Wereld), Muscicapidae. Het Paapje is nauw verwant met de Roodborsttapuit (Saxicola torquata).

Paapje Vogelvakantie Portugal
Paapje

Meer foto´s onderaan de pagina.

De wetenschappelijke, Latijnse, naam van het Paapje betekent roodachtige bewoner van rotsen. Het is een bruingestreept vogeltje met een lichte borst. Het mannetje is wat sprekender getekend en heeft een roodachtige borst. Zowel mannetje als vrouwtje hebben een duidelijke oogstreep. Paapjes komen tijdens het broedseizoen in vrijwel heel Europa voor. Het is een typische Europese soort want 94% van alle Paapjes over de wereld komen daar voor.

Het Paapje was vòòr 1940 nog een vrij algemene vogel van het agrarische landschap en in de duinstreek en de Waddeneilanden. Sinds 1945 is de vogel geleidelijk in aantal achteruitgegaan, vooral in het cultuurlandschap, waaruit hij nu geheel verdwenen is. Rondom 1960 waren er mogelijk nog drie tot vierduizend broedparen. Volgens SOVON daalde het aantal broedparen in de periode 1990-2007 en broedden er in 2007 nog ongeveer 600 paar in Nederland.

De soort is in 2004 als bedreigd op de Nederlandse rode lijst gezet. De soort staat als ernstig bedreigd op de Vlaamse rode lijst. Internationaal lijkt de situatie minder ernstig want het Paapje prijkt nog als niet bedreigd op de internationale IUCN rode lijst.

Paapje Vogelreis Portugal
Paapje
Paapje Vogelreis Portugal
Paapje
Paapje Vogelvakantie Portugal
Paapje
Paapje Vogelreis Portugal
Paapje
Paapje Vogelvakantie Portugal
Paapje
Paapje Vogelreis Portugal
Paapje

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal, excursies met Nederlandse gids.

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op