fbpx

Provençaalse Grasmus

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                             Provençaalse Grasmus geluid

De Provençaalse grasmus (Sylvia undata) is een zangvogel uit de familie van zangers (Sylviidae). De vogel werd beschreven door John Latham maar door Pieter Boddaert volgens de nomenclatuurrregels gepubliceerd als Motacilla undata.

Provencaalse Grasmus Vogelreis Portugal
Provencaalse Grasmus

Meer foto´s onderaan de pagina.

Deze grasmus is 12 tot 13 cm lang, iets kleiner dan de (gewone) grasmus. Opvallend aan deze grasmus is zijn houding, hij houdt de staart vaak recht omhoog. Van boven is de Provençaalse grasmus vrij donker, op de borst is hij donker wijnrood met onder de snavel, op de keelveren witte vlekjes.

De Provençaalse grasmus komt het gehele jaar voor langs de Franse kust, op het Iberisch Schiereiland, op Malta en in Italië, Marokko, Algerije en Tunesië. Verder in het zuiden van Engeland waar hij Dartford Warbler wordt genoemd, naar een streek in Kent.

In Nederland is de Provençaalse grasmus een zeer zeldzame dwaalgast. Tussen 1950 en 1997 waren er vier waarnemingen, waarvan drie tussen 1995 en 1997.

Het leefgebied bestaat uit heide afgewisseld met struikgewas langs kusten of in heuvelland, ook wel in bosgebied afgewisseld met gaspeldoorn.

Het kerngebied in Europa ligt in Portugal en Spanje en daar gaat deze grasmus in aantal achteruit. In Engeland echter, breidt de soort zich naar het noorden uit en wordt het aantal territoria geschat op meer dan 3000. Omdat het netto resultaat toch een achteruitgang is, staat de Provençaalse grasmus op de IUCN Rode Lijst als gevoelig vermeld

Provencaalse Grasmus Vogelreis Portugal
Provencaalse Grasmus
Provencaalse Grasmus Vogelvakantie Portugal
Provencaalse Grasmus
Provencaalse Grasmus Vogelvakantie Portugal
Provencaalse Grasmus

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal, excursies met Nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x