Purperkoet

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                                                              Purperkoet geluid

De Purperkoet (Porphyrio porphyrio) is een vogel uit de familie van de rallen, koeten en waterhoentjes (Rallidae).

Filmpje van een Purperkoet die haar jongen voert:

De vogel komt in Europa slechts voor in Spanje, Portugal en op Sardinië. In Nederland en België is de soort niet als wild waargenomen. Purperkoeten zijn standvogels.

Purperkoet Vogelvakantie Portugal

Purperkoet

Meer foto´s onderaan de pagina.

De Purperkoet wordt zeer groot, van 45 tot 50 centimeter. Hij heeft een glanzend donkerblauw en paars verenkleed met en grote dikke felrode snavel en lange, felrode poten met lange tenen. Verder heeft hij een felrood schild op het voorhoofd en een witte stuit. Juveniele vogels zijn grijzer, hebben een doffer verenkleed en hebben een grijzere snavel en poten. Purperkoeten zwemmen niet graag, maar ze klimmen in het riet of rennen over de grond. In de vlucht zijn ze te herkennen aan de bungelende poten.

Purperkoeten broeden in weelderige vegetatie in binnenwateren, moerassen, meren en baaien. Het nest wordt tussen het riet op het water gebouwd, tot op een hoogte van 50 centimeter. Het diepe nest wordt gemaakt van riet. In april en juni worden 5-7 roze tot geelachtige eieren met donkere vlekken gelegd. Beide ouders broeden; de eieren komen na 22-25 dagen uit. Na vier dagen verlaten de jongen het nest. De ouders blijven nog voor hen zorgen totdat ze kunnen vliegen.

Het voedsel bestaat uit jonge scheuten, zaden, delen van riet en andere waterplanten, waterinsecten, weekdieren en kleine amfibieën.

Purperkoet Vogelvakantie Portugal

Purperkoet

Purperkoet Vogelvakantie Portugal

Purperkoet

Purperkoet Individuele Vogelreis Portugal

Purperkoet

Purperkoet Vogelreis Portugal

Purperkoet

Purperkoet Vogelreis Portugal

Purperkoet

Purperkoet Vogelreis Portugal

Purperkoet

Vogels spotten in Portugal, Vogelreis en vogelexcursies met Nederlandse gids.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie