Scharrelaar

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                                                      Scharrelaar geluid    

Voor de vogelfotografie reis voor de Scharrelaar, klik op de volgende link: http://www.wildpixtravel.com/scharrelaar-in-prachtig-portugal

De Scharrelaar (Coracias garrulus) is een vogel uit de familie van de Scharrelaars (Coraciidae). Het aantal Scharrelaars in Europa is de laatste decennia sterk afgenomen, in de 19e eeuw broedden ze zelfs nog tot in Zweden, terwijl ze nu in Midden-Europa nauwelijks meer te vinden zijn. De Europese populatie is tussen 1990 en 2005 met 30% afgenomen. 

Scharrelaar Vogelvakantie Portugal

Scharrelaar

Meer foto´s onderaan de pagina.

De Scharrelaar komt voor in Zuid- en Oost-Europa en in Azië van Turkije en Irak tot Midden-Rusland, West-China en Pakistan. Het is een trekvogel die in augustus of september vertrekt naar het zuiden van en tropisch Afrika en eind april of mei weer terugkeert naar zijn broedgebied.

De Scharrelaar broedt niet in Nederland. Het is een vrij zeldzame dwaalgast. Tussen 1800 en 1996 zijn er 62 bevestigde waarnemingen in Nederland gedaan waarvan er 11 tussen 1980 en 1996.

De Scharrelaar wordt 29-32 centimeter lang en heeft een overwegend blauw verenkleed. Hij heeft een grote kop en een krachtige, dikke, zwarte snavel. Het verenkleed is helder lichtblauw met diepblauwe kleine dekveren, stuit en delen van de ondervleugel. De rug is bruin, de vleugelpunten en de bovenkant van de staart zijn zwart. Juveniele vogels zijn valer en hebben een lichter bruine rug.

Scharrelaars kunnen vaak zittend op een uitkijkpost, zoals een telefoonpaal, een draad of tak, worden aangetroffen. Vanaf deze positie kunnen ze zich op een over de grond kruipende prooi storten, waarna ze weer naar hun post terugkeren om deze op te peuzelen.

Scharrelaars broeden meestal alleen, soms met enkele paartjes. De broedomgeving bestaat uit land met verspreide groepen bomen, bosranden, lanen of parken. Ze broeden in al bestaande holen, rots- of muurspleten, de eerste meestal gemaakt door de groene of zwarte specht. In enkele gevallen worden ook nestkasten gebruikt. Tijdens de baltsvlucht vliegt het mannetje roepend door de lucht, laat zich meerdere keren over de kop vallen en vliegt dan weer op.

In het nest worden 4-5 eieren gelegd, in de maand juni of juli. Beide ouders broeden, het legsel komt na 17-19 dagen uit. Hierna zorgen beide ouders voor de jongen, die na 25-30 dagen uitvliegen. Ook hierna blijven ze de jongen nog een tijdje voeden.

Scharrelaars eten vooral insecten zoals kevers en sprinkhanen en andere ongewervelden als slakken en wormen maar ook kleine gewervelden zoals kikkers, muizen en hagedissen.

De vogel wordt in zijn bestaan bedreigd door jacht (vooral in Oman) en het leefgebied wordt bedreigd door modernisering van de landbouw en bosbouw waardoor een gevarieerd landschap met rommelige bosjes en losse bomen verdwijnt. Daarom staat de Scharrelaar als gevoelig op de rode lijst van de IUCN.

Scharrelaar Vogelvakantie Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelvakantie Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelvakantie Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelvakantie Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelreis Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelreis Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelhut BSP 6 Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelhut BSP 6 Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelhut BSP 6 Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelhut BSP 6 Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelhut BSP 6 Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelreis Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelfotografiereis Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelfotografiereis Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelfotografiereis Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelreis Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelfotografiereis Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelreis Portugal

Scharrelaar

Scharrelaar Vogelvakantie Portugal

Scharrelaar

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal Vogelreis en Vogelexcursies met Nederlandse gids.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie