fbpx

Spaanse Mus

Gezien in de Alentejo regio van Portugal                              Spaanse Mus geluid

De Spaanse mus (Passer hispaniolensis) is een zangvogel uit de familie van mussen (Passeridae). Behalve in Portugal en Spanje komen Spaanse mussen ook op Sicilië, in Griekenland en in Turkije voor.

Spaanse Mus Vogelreis Portugal
Spaanse Mus

Meer foto´s onderaan de pagina:

De Spaanse mus is een zangvogel van de mus familie Passeridae. Het wordt gevonden in het Middellandse-Zeegebied en Zuidwest-en Centraal-Azië. Het is zeer vergelijkbaar met de nauw verwante huismus, en de twee soorten tonen hun nauwe relatie in een ‘biologische mix-up “van hybridisatie in het Middellandse-Zeegebied, die de taxonomie van deze soort bemoeilijkt.

De Spaanse mus is een vrij grote mus, bij 15-16 cm in lengte, en 22-36 gram in gewicht. Hij is iets groter en zwaarder dan de huismus, en heeft ook een iets langer en dikker snavel. Het mannetje is vergelijkbaar met de huismus in verenkleed, maar zijn onderdelen zijn zwaar gestreept met zwart, een kastanje bruine kruin in plaats van grijs, en witte in plaats van grijs wangen. Het vrouwtje is in feite gelijk als de huismus in het verenkleed, dat in het lagemeen grijs-bruin is, maar meer vrijmoedig gemarkeerd. Het vrouwtje heeft lichte strepen op de zijkanten, een bleke crèmekleurige wenkbrauw, en brede crèmekleurige strepen op de rug.

De twee ondersoorten verschillen weinig in versleten broedkleed, maar beide geslachten zijn heel verschillend in vers winterkleed, met de oostelijke ondersoort P. h. transcaspicus bleker met minder kastanje.

De westelijke ondersoort hispaniolensis komt voor in delen van Iberia en Noord-Afrika en de Balkan. Op het Iberisch schiereiland zijn ze zeldzaam, maar bij de Taag vallei en op de steppen van de regio Alentejo zijn er redelijke aantallen aanwezig.

De Spaanse mussen nestelen in grote kolonies van dicht bij elkaar gelegen of zelfs meerdere gedeelde nesten. Nesten zijn meestal geplaatst in bomen of struiken, onder takken of onder de nesten van grotere vogels zoals ooievaars. Kolonies kunnen bestaan van tien paren tot honderdduizenden paren. Elk paar legt 3-8 eieren, die in 12 dagen uitkomen waarbij de jongen na ongeveer 14 dagen uitvliegen. Mannen besteden meer tijd aan de bouw van nesten dan vrouwtjes.

Spaanse Mus Vogelreis Portugal
Spaanse Mus
Spaanse Mus Vogelvakantie Portugal
Spaanse Mus
Spaanse Mus Vogelvakantie Portugal
Spaanse Mus
Spaanse Mus Vogelreis Portugal
Spaanse Mus
Spaanse Mus Vogelreis Portugal
Spaanse Mus
Spaanse Mus Vogelvakantie Portugal
Spaanse Mus
Spaanse Mus Vogelhut BSP6 Portugal
Spaanse Mus

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal, excursies met Nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x