Steppearend

Deze zeer zeldzame arend voor west-europa is gezien op de steppen in de Alentejo regio van Portugal.              Steppearend geluid

De Steppearend (Aquila nipalensis) is een grote roofvogel uit de familie van de havikachtigen (Accipitridae). Het is een trekvogel die ‘s winters in Afrika en Zuid-Azië verblijft.

Steppearend Vogelvakantie Portugal

Steppearend

Meer foto´s onderaan de pagina:

De Steppearend is groot, 62 tot 74 centimeter lang en met een spanwijdte van 165 tot 190 cm. De arend is geheel bruin met een lange afgeronde staart.

Kenmerkend zijn de grijs gebandeerde slag- en staartpennen, de ovale neusgaten en de opvallende gele mondhoek die tot het oog reikt. Verder zijn de vleugels langer en breder dan bij de schreeuwarend en bastaardarend.

De Steppearend is kleiner dan de steenarend. Juveniele vogels kenmerken zich door een brede witte baan over de ondervleugels.
Steppearenden leven voornamelijk van grondeekhoorns, maar ze eten ook jonge vogels, sprinkhanen en hagedissen. In tijden van voedselschaarste eten ze ook aas.

Ze bouwen een nest van ongeveer 1 meter doorsnee op de grond, in een struik of in een boom. Het nest wordt gemaakt van takken en bekleed met mest, stukjes huid e.d. Er worden meestal 2 eieren gelegd in april of juni, deze zijn wit met vlekken. Het vrouwtje broedt, ze wordt intussen gevoerd door het mannetje, in 40-45 dagen de eieren uit. De jongen blijven zo’n 60 dagen in het nest en worden door beide ouders gevoerd.

Steppearenden broeden op open steppen, halfwoestijnen en grote grasvlakten. Steppearenden die in de winter naar Afrika trekken worden in het Midden-Oosten op sommige plaatsen zoals in de Arava-vallei bij Eilat soms massaal waargenomen.

De Steppearend heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) uiterst gering. De grootte van de populatie wordt geschat op 10.000 individuen. Deze arend gaat in aantal achteruit. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat de Steppearend als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

Steppearend Vogelvakantie Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelreis Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelreis Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelreis Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelvakantie Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelvakantie Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelreis Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelreis Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelreis Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelvakantie Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelreis Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelvakantie Portugal

Steppearend

Steppearend Vogelvakantie Portugal

Steppearend

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal. Vogelhut, Vogelreis en Vogelexcursies met Nederlandse vogelgids.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie