Tureluur

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                                       Tureluur geluid

De Tureluur (Tringa totanus) is een vogel uit de familie van strandlopers en snippen (Scolopacidae) met geslachtsnaam Tringa (ruiters). Hij kan 25 tot 30 centimeter groot worden. Belangrijk kenmerk zijn de felrode poten. Andere soorten ruiters zijn: witgat, bosruiter, zwarte ruiter en groenpootruiter.

Tureluur Vogelvakantie Portugal

Tureluur

De Tureluur broedt in een groot gebied dat van IJsland naar West- en Midden-Europa en dwars door Midden-Azië tot aan de Grote Oceaan loopt. Hij overwintert in zuidelijke gebieden (bijvoorbeeld: wetland bij Singapore).

In Nederland komen Tureluurs het hele jaar voor. Het is een (nog steeds) talrijke broedvogel, verder zijn er grote aantallen doortrekkers en minder grote aantallen overwinteraars. De Nederlandse broedvogels overwinteren aan de kusten van Portugal, Spanje en Noordwest Afrika. De Tureluurs die in Nederland doortrekken en overwinteren zijn vogels uit Noordwest Europa. Deze houden zich vooral op in zoute en brakke getijdewateren.

In de periode 1989-1991 werd het aantal broedvogels in Nederland geschat op 30.000 paar. Tussen 2003 en 2007 is er een afnemende trend van 5% per jaar. Internationaal loopt de vogel geen gevaar, hij staat als ‘veilig’ (Least Concern) op de IUCNlijst. Echter, door de geleidelijk afname staat de Tureluur als ‘gevoelig’ (Near Threatened) op de Nederlandse rode lijst van bedreigde of kwetsbare vogelsoorten. Immers, een afname met 5% per jaar betekent een halvering in 14 jaar als deze trend blijvend is. De Tureluur staat op de Vlaamse rode lijst als kwetsbaar. De achteruitgang wordt veroorzaakt door onder meer de grootschalige, gerationaliseerde melkveehouderij. De Tureluur valt ook onder het AEWA-verdrag.

Het broedseizoen van de Tureluur loopt van half april tot in juni. Het broeden duurt 22 à 25 dagen. Deze weidevogel legt gewoonlijk vier eieren van gemiddeld 45 × 32 mm, in een kuiltje in het gras, meestal in een weiland. De grashalmen rond het nest worden over het nest gebogen, waardoor het goed verborgen is. Typerend is dat de Tureluur vaak op slechts enkele meters afstand broedt van het nest van een Kievit. De Tureluur profiteert daardoor van de technieken die de Kievit heeft om predatoren op afstand te houden.

 

Vogels spotten in de Alentejo regio van Portugal, Vogelreis en Individuele Vogelexcursies met Nederlandse gids.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie