fbpx

Vale Pijlstormvogel

Gespot nabij Sines in de Alentejo regio van Portugal                                         Vale Pijlstormvogel geluid  

De Vale Pijlstormvogel (Puffinus mauretanicus) is een zeevogel uit de familie van de stormvogels en pijlstormvogels (Procellariidae).

Vale Pijlstormvogel

Qua uiterlijk en gedrag lijkt de soort sterk op de Noordse Pijlstormvogel, lange tijd werd het dan ook als een ondersoort van de Noordse Pijlstormvogel beschouwd. De bovendelen van de Vale Pijlstormvogel zijn echter bruiner en de onderdelen vaalgeel. Beide lijken in elkaar over te gaan en zijn niet zo duidelijk afgetekend als bij de Noordse Pijlstormvogel.

De Vale Pijlstormvogel wordt ongeveer 30 tot 38 centimeter groot. De grootte van één vleugel bedraagt 235 tot 256 millimeter en de grootte van de snavel bedraagt ongeveer 36 tot 42 millimeter. Hij weegt ongeveer 472 tot 565 gram. Hij huilt en krijst in broedkolonies, maar is zwijgzaam op zee.

De soort leeft op rotsachtige eilanden voor de kust tijdens het broedseizoen. Voor de rest is hij vrijwel altijd op zee te vinden. Hij voedt zich met vis, schaaldieren en pijlinktvis.

De vogel legt een enkel wit ei, meestal in een scheur in een rots en gedurende 50 dagen uitgebroed door beide geslachten. De donzige jongen vliegen na 50 tot 54 dagen uit.

De Vale Pijlstormvogel leeft verspreid over de Middellandse Zee, van de Balearen tot de Adriatische Zee. Sommige vogels trekken tijdens de winter naar de oostelijke Atlantische Oceaan waaronder de kust bij Portugal. Hij trekt regelmatig noordwaarts, langs de kusten van Frankrijk tot Ierland en het Engelse Kanaal. De soort broedt alleen op de Balearen, waar de kolonies tegenwoordig echter ernstig worden bedreigd door bouwprojecten en predatiedruk van ratten en andere geïntroduceerde zoogdieren.

Sinds ervaren waarnemers vanaf telposten aan de Nederlandse kust urenlang waarnemingen doen van trekvogels boven zee, is het aantal waarnemingen op de Noordzee van Vale Pijlstormvogels enorm toegenomen. Tussen 1800 en 1980 waren er maar vijf bevestigde waarnemingen, in 1995 en 1996 waren het er meer dan tien per jaar, voornamelijk in de periode juli tot half oktober.

 

 

 

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal. Vogelreis en Vogelexcursies met Nederlandse Gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x