fbpx

Veldleeuwerik

Gespot in de Alentejo regio van Portugal.                                Veldleeuwerik geluid

De Veldleeuwerik (Alauda arvensis) is een zangvogel uit de familie van leeuweriken (Alaudidae).

Veldleeuwerik Vogelreis Portugal
Veldleeuwerik

Meer foto´s onderaan de pagina.

Het bijzondere aan de Veldleeuwerik is dat hij al zingend naar grote hoogte stijgt en daar enige momenten zingend rondvliegt om vervolgens in stilte weer te dalen. Dit doet hij om zijn territorium af te bakenen.

Een volwassen Veldleeuwerik heeft een formaat tussen 18-19 cm, de lengte zit tussen die van een huismus en een spreeuw. De vogel heeft een korte kuif, die hij plat kan leggen. In tegenstelling tot die van de Kuifleeuwerik zit deze meer achteraan en is ze korter. Bij de juveniel is de kuif minder ontwikkeld, en is de schubtekening op de veren opvallend. De vogel heeft een puntige, forse snavel en een bruingeel verenkleed. In de vlucht zie je twee witte banden aan de buitenste zijde van de staartpen. Onderaan de vleugels is er een witte band. Hij is bekend om zijn langdurige zang, in biddende vlucht voorgedragen.

Deze soort komt algemeen voor in Noord-Afrika, Europa en delen van Azië. In het westen en zuiden van Europa komen ze het hele jaar voor. In het oosten komen ze alleen in het broedseizoen. Ze zijn ingevoerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Noordelijke populaties trekken in de winter zuidwaarts.

In de jaren 1970 was de Veldleeuwerik de meest verspreid voorkomende vogel in Nederland. Een voorzichtige schatting van het aantal broedparen lag tussen de 500.000 en 750.000. Tussen 1960 en 2000 is dit aantal met zeker 90% achteruitgegaan. Volgens SOVON gaat deze achteruitgang gestaag verder met meer dan 5% per jaar in de periode 1990-2007. Rond 2007 broedden er nog ongeveer 60.000 paar in Nederland. Deze leeuwerik is in 2004 als gevoelig op de Nederlandse rode lijst gezet. De Veldleeuwerik staat als kwetsbaar op de Vlaamse rode lijst. De Veldleeuwerik staat (nog) als niet bedreigd op de internationale IUCN rode lijst.

Veldleeuwerik Vogelreis Portugal
Veldleeuwerik
Veldleeuwerik Vogelvakantie Portugal
Veldleeuwerik
Veldleeuwerik Vogelvakantie Portugal
Veldleeuwerik

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal Vogelreis en Vogelexcursies met Nederlandse Gids

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x