fbpx

Westelijke Orpheusgrasmus

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.   Westelijke Orpheusgrasmus geluid

De Orpheusgrasmus (Sylvia hortensis) is een zangvogel uit de familie van zangers van de Oude Wereld (Sylviidae). Hij komt in Europa alleen voor tijdens het broedseizoen, in het bijzonder rond de Middellandse Zee. Overwinteren doet hij in Zwart Afrika.

Westelijke Orpheusgrasmus

Met zijn 15 tot 16 cm is de orpheusgrasmus de grootste vogel van zijn familie. Hij broedt in loofbossen, struikgewas, vaak ook op rotsige berghellingen en zeldzamer in naaldbossen, en legt per keer 4 tot 6 eieren. Hij is zeer schuw.

Zijn voedsel bestaat vooral uit insecten. Ook bessen en kleine vruchten behoren tot zijn dieet.

De orpheusgrasmus kent twee ondersoorten, die volgens de IOC World Bird List als aparte soorten moeten worden beschouwd:

De nominaat of westelijke orpheusgrasmus of Sylvia (hortensis) hortensis komt voor op het Iberisch Schiereiland, in Italië en het noordelijke deel van Afrika (van Marokko tot de Golf van Sidra bij Libië). Ook in Frankrijk zijn er plaatsen waar hij voorkomt. Opvallende roze (mannetjes) of roestkleurige (vrouwtjes) waas op de witte buik. De zang is babbelend, en eenvoudiger dan bij de oostelijke ondersoort.

De oostelijke orpheusgrasmus of Sylvia (hortensis) crassirostris leeft van de Balkan, via Turkije en de Kaukasus tot in Centraal-Azië. De snavel is gemiddeld iets langer en sterker dan bij de westelijke ondersoort, en bij het mannetje heeft de borst een iets rodere waas waardoor er een scherper onderscheid is met de grijze flanken. De zang is wat gevarieerder en meer nachtegaalachtig.

De orpheusgrasmus is vernoemd naar de Griekse mythologische zanger en dichter Orpheus, zoon van de muze Kalliope. Naar haar is overigens de roodkeelnachtegaal (Luscinia calliope) vernoemd.
Vogels spotten in de Alentejo regio van Portugal Vogelreis en Vogelexcursies met Nederlandse Gids

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x