Wilde Eend

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                              Wilde Eend geluid

De Wilde Eend (Anas platyrhynchos) is een vogel uit de familie Anatidae.

Wilde Eend Vogelreis Portugal

Wilde Eend

De lengte bedraagt 51 tot 62 cm en de spanwijdte 91 tot 98 cm. Een volwassen eend weegt tussen de 700 en 1500 gram. Gemiddeld wordt een Wilde Eend vijftien jaar oud. De oudst bekende Wilde Eend werd negenentwintig jaar. De Wilde Eend is de stamouder van de gedomesticeerde tamme eend.

Het mannetje (de woerd) is kleurrijk met een glanzend groene kop, een witte halsband, een kastanjebruine borst en gekrulde zwarte veren aan de staart. Het donkerbruine vrouwtje en de eendenkuikens (pullen) hebben een schutkleur. De woerd en het vrouwtje hebben 1 ding gemeen: de blauw-paarse vleugelspiegel. Sommige dieren zijn (gedeeltelijk) wit; door rasveredeling is de schutkleur vervangen door een geselecteerde kleur. De witte delen bij de volwassen dieren waren geel toen ze nog eendenkuiken waren.

Het voedsel bestaat uit allerlei soorten kleine visjes, slakken en wormen.

Het vrouwtje bouwt een nest in het lange gras, in een knotwilg of in een holte. De acht tot tien vuilgroene eieren broedt ze uit in 4 weken.

Deze soort is veelvoorkomend in de gematigde en subtropische wateren in Noord-Amerika, Azië en Europa. De vogel komt ook wel voor in Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. In Europa is de Wilde Eend de meest voorkomende soort eend. De Wilde Eend komt voor in stad en platteland in vijvers, moerassen, meren, parken, sloten in akkers en weilanden.

 

Vogels in de Alentejo regio van Portugal Vogelreis en Excursies met Nederlandse Gids

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie