fbpx

Woudaap

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                            Woudaap geluid

De Woudaap (Ixobrychus minutus), ook bekend als wouwaap en vroeger Woudaapje genaamd , is de kleinste reigersoort in Nederland (31 – 36 cm.). Hij behoort tot de reigers (Ardeidae). De Woudaap broedt in Europa, West- en zuidelijk Azië, Afrika en Madagaskar. Vogels die in de gematigde klimaatzone van Europa en Azë broeden, trekken ‘s winters naar het zuiden. Vogels die in de tropen broeden, zijn standvogel.

Woudaap Vogelkijkhut BSP3 Portugal
Woudaap

Meer foto´s onderaan de pagina.

De Woudaap (die toen nog wouwaapje heette) was vòòr 1950 nog een plaatselijk talrijke broedvogel van vooral in de rietmoerassen en plassengebieden in Zuid-Holland en Utrecht. In de periode 1961-67 werd het aantal broedvogels op 250 paar geschat. Dit aantal daalde gestaag, in 1973-77 was het al gehalveerd en in 1978-83 schatte men het op nog maar 50 paar. In de periode 1988-89 volgde weer een halvering.

Volgens SOVON is sinds 1990 geen betrouwbare trendclassificatie mogelijk. Rond 2007 broedden er nog ongeveer 10-30 paar in Nederland. De oorzaak van deze achteruitgang is niet geheel duidelijk. De uitgestrekte rietmoerassen die in Flevoland na het droogvallen beschikbaar kwamen, heeft ook niet tot een toename geleid. In Vlaanderen broedden slechts enkele Woudaapjes, tussen 1994 en 2001 steeg dit aantal naar 19 paar, maar daarna zette een daling in.

De Woudaap is in 2004 als ernstig bedreigd op de Nederlandse rode lijst gezet en staat ook als zodanig op de Vlaamse rode lijst. Overigens staat de Woudaap nog steeds als niet bedreigd op de internationale IUCN rode lijst, maar valt wel onder het internationale natuurbeschermingsverdrag over bedreigde trekvogels: het AEWA-verdrag (Afrikaans-Euraziatische overeenkomst over watervogels).

Woudaap Vogelkijkhut BSP3 Portugal
Woudaap
Woudaap Vogelhut BSP3 Portugal
Woudaap
Woudaap Vogelkijkhut BSP3 Portugal
Woudaap
Woudaap Vogelhut BSP3 Portugal
Woudaap
Woudaap Vogelhut BSP3 Portugal
Woudaap
Woudaap Vogelhut BSP3 Portugal
Woudaap
Woudaap Vogelhut BSP3 Portugal
Woudaap

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal, Vogelexcursies, Vogelreis en fotografie reizen met Nederlandse gids

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x