Wulp

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                                              Wulp geluid

De Wulp (Numenius arquata) is een vogel uit de familie van de strandlopers en snippen (Scolopacidae).
Het is een grote steltloper (50 tot 60 cm lang, 450 tot 1500 gram zwaar) met een 9 tot 15 cm lange, kromme naar beneden gebogen snavel. Het is de grootste steltloper van West-Europa. Het verenkleed is licht van kleur met donkerbruine verticale strepen over het gehele lichaam. 

Wulp

In tegenstelling tot de regenWulp (lijkt veel op de Wulp) heeft de Wulp een vrij egale kop; een donkere oogstreep ontbreekt. In de vlucht is de witte stuit en onderrug goed zichtbaar.Hij is onmiskenbaar, verwarring is alleen mogelijk met de regenWulp die 10 cm kleiner is met een snavel van 6 tot 9 cm. De Wulp heeft weinig tekening op de kop, alleen een vage lichte oogstreep. De regenWulp heeft een donkere oogstreep en een kruinstreep. Het geluid van de Wulp is zeer kenmerkend en wie het eenmaal kent zal het niet snel vergeten. Het is een mysterieus aanzwellend geluid, dat vooral in de ochtend- en avondstilte bijzonder ver kan dragen.

Zijn voedsel bestaat uit regenwormen, kreeftachtigen, schelpdieren en andere ongewervelde bodembewoners. Hebben ze een krab gevangen, dan schudden ze net zo lang met de poten, totdat deze afbreken, waarna de romp in zijn geheel wordt doorgeslikt. Door de gevoelige punt van de lange snavel kan de Wulp tot dieper in de bodem foerageren dan de andere steltlopers.

Het vrouwtje legt per seizoen één legsel van 4 eieren, dat door beide ouders wordt bebroed. Tijdens de broedperiode zijn ze erg territoriaal ingesteld en onderling aggresief, maar na de broedtijd vormen ze groepen.

Deze trekvogel is een typische en wijd verspreide palearctische vogelsoort die voorkomt in het boreale en gematigde klimaatgebied. Finland en het Verenigd Koninkrijk herbergen de grootste aantallen, maar ook Nederland is een belangrijk land voor de Wulp; ondanks de geringe grootte van het land staat het toch op de 4e plaats op de ranglijst der belangrijkste Wulpenlanden.

In Nederland zijn Wulpen het hele jaar aan te treffen. De vogel broedt in zowel open agrarisch gebied als in droge,open natuurgebieden. In de jaren 1980 steeg het aantal vogels dat broedde in agrarisch gebied en nam het aantal dat koos voor natuurgebieden af. Het netto resultaat is een zeer geleidelijke afname in het aantal broedvogels.
Vogels die in Nederland broeden, overwinteren zuidelijker, bijvoorbeeld in België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Portugal, Spanje en Verenigd Koninkrijk. In de winter verblijven hier vogels uit Rusland en Scandinavië en mogelijk een klein aantal dat hier ook broedde.

In het broedseizoen zijn ze in heel Europa terug te vinden, met uitzondering op enkele landen in Zuidoost-Europa.
De Wulp is een van de weinige vogelsoorten die niet op de Nederlandse rode lijst, maar wel op rode lijst van de IUCN. Op wereldschaal gaat de vogel achteruit, de grootte van de populatie werd in 2007 geschat op hoogstens 1,06 miljoen individuen. Om deze redenen staat de Wulp als gevoelig op de internationale rode lijst.

 

Vogels in de Alentejo regio van Portugal Vogelreis en Excursies met Nederlandse Gids

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie