fbpx

Rietzanger

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                                 Rietzanger geluid

De Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) is een zangvogel uit de familie van Acrocephalidae.

Rietzanger Vogelreis Portugal
Rietzanger

Meer foto´s onderaan de pagina.

De Rietzanger is een onopvallende vogel die uitstekend in staat is om langs verticale rietstengels te klimmen. De vogel heeft een witte wenkbrauwstreep die het gehele jaar duidelijk zichtbaar is. De Rietzanger is het best te onderscheiden van enkele verwante soorten door de zang en de korte zangvluchten. De zang bestaat onder andere uit een reeks woit klanken.

Het nest van de Rietzanger wordt in dicht struikgewas vlak bij de grond gebouwd. In tegenstelling tot de nesten van veel verwante soorten wordt het nest van de Rietzanger zelden aan verticale rietstengels opgehangen. De Rietzanger broedt in grote delen van Europa, maar overwinterd in Afrika.

Rietzangers komen tijdens het broedseizoen in vrijwel geheel Europa voor, met uitzondering van Ierland, Noord-Frankrijk en Scandinavië.

Volgens SOVON steeg in de periode 1990-2007 het aantal broedende Rietzangers met meer dan 5% per jaar. Dit gebeurde na een grote inzinking in de periode 1965-1985. Rond 2007 broedden er ongeveer 22.500 paar in Nederland. Vooral in West-Nederland gaat het goed met de Rietzanger. In Zuid- en Oost-Nederland en het binnenland van Vlaanderen is de vogel na de inzinking van 1965-1985 nauwelijks teruggekomen. De Rietzanger is in 2004 op de Vlaamse rode lijst als bedreigd gezet, maar komt nog wel in redelijk aantal voor in de kustpolders. De soort staat als niet bedreigd op de internationale IUCN rode lijst.

Rietzanger Vogelvakantie Portugal
Rietzanger
Rietzanger Vogelvakantie Portugal
Rietzanger
Rietzanger Vogelvakantie Portugal
Rietzanger
Rietzanger Vogelreis Portugal
Rietzanger
Rietzanger Vogelreis Portugal
Rietzanger

Vogels in de Alentejo regio van Portugal Vogelreis en Excursies met Nederlandse Gids

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x