fbpx

Geelpootmeeuw

Gezien op de kliffen bij de oceaan in de Alentejo regio van Portugal.                             Geelpootmeeuw geluid

De Geelpootmeeuw (Larus michahellis) is een zeevogel uit de familie van de meeuwen (Laridae), en komt voornamelijk rond de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten voor. In Nederland en België is de geelpootmeeuw een regelmatige gast en wordt het meest in de late zomer en het vroeg najaar waargenomen. 

Geelpootmeeuw

Volwassen geelpootmeeuwen lijken sterk op zilvermeeuwen, maar hebben gele in plaats van roze poten. Tevens heeft de soort net als de kleine mantelmeeuw een rode oogring, in tegenstelling tot de donkergele oogring van de zilvermeeuw. De rug van de geelpootmeeuw is donkerder dan die van de zilvermeeuw, maar lichter dan die van de kleine mantelmeeuw.

Een onvolwassen geelpootmeeuw is voor de leek lastiger van een zilvermeeuw te onderscheiden, maar over het algemeen kan gezegd worden dat een geelpootmeeuw een wat lichtere indruk maakt. Dit is echter geen hard determinatiekenmerk en er is behoorlijk wat kennis en ervaring vereist om onvolwassen vogels te determineren. Dit gaat overigens voor vrijwel alle meeuwensoorten op.

De geelpootmeeuw maakt deel uit van het zilver-kleine mantel-complex, dat bekendstaat om zijn complexe en problematische taxonomie. Vroeger werd de soort meestal als ondersoort van de zilvermeeuw beschouwd, maar hij is ook wel geclassificeerd als ondersoort van de Pontische meeuw. Tegenwoordig wordt de geelpootmeeuw echter als zelfstandige soort beschouwd, die niet nauw verwant is met de Pontische meeuw.

De geelpootmeeuw eet ongeveer hetzelfde voedsel als de zilvermeeuw: Zee-egels, mosselen, kokkels, krabbetjes, wormen en afval.

 

 

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal, vogelreis en excursies met nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x