Slobeend

Gezien in de Alentejo regio van Portugal.                                   Slobeend geluid

De Slobeend (Anas clypeata) is een grondeleend uit de familie van de eendachtigen (anatidae). De vogel heeft een groot verspreidingsgebied in Noord-Amerika, noordelijk Azië en Europa.

Slobeend Vogelvakantie Portugal

Slobeend

De Slobeend heeft een opvallende grote spatelvormige snavel. Het mannetje heeft een opvallend verenkleed. Het vrouwtje lijkt meer op dat van de wilde eend, maar ze heeft blauwe schouders en ook die opvallende snavel. De eend ‘ploegt’ vaak met zijn brede snavel door het water om er voedsel uit te zeven. Hoewel hij een wat lompe indruk maakt is het een vogel die vaak en graag vliegt.

In Nederland is hij plaatselijk een vrij talrijke broedvogel vooral bij enigszins brak water. Maar het aantal broedvogels vertoont schommelingen en het netto resultaat is een significante afname. Volgens SOVON waren er in 2007 circa 8500 broedparen in Nederland.

De soort staat als niet bedreigd op de internationale IUCN rode lijst, maar valt wel onder het AEWA-verdrag. Omdat de afname in aantallen broedvogels toch zorgelijk is, werd soort in 2004 als kwetsbaar op de Nederlandse rode lijst gezet.

Als trekvogel komt de Slobeend in vrij groot aantal voor in Nederland; dit aantal neemt toe. In Bourgoyen-Ossemeersen, een natuurgebied binnen de grenzen van de Belgische stad Gent, verblijft regelmatig meer dan 1% van de Noordwest-Europese populatie van slobeenden. Hoewel er hoogstens 1000 Slobeenden in Vlaanderen broeden, staat de soort daar niet op de Vlaamse rode lijst.

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal. Vogelreis en Vogelexcursies met Nederlandse gids.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someoneBuffer this pageDigg thisFlattr the authorShare on StumbleUponPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

Vogelreis en Vogelvakantie