fbpx

Tapuit

Gezien op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                            Tapuit geluid  

De Tapuit (Oenanthe oenanthe) is een zangvogel uit de orde Saxicolinae en behoort tot de familie Muscicapidae (Vliegenvangers) 

Grootte : 14.5-15.5 cm; Spanwijdte: 26–32 cm; Gewicht: 17-30 gram; Eieren: 5-6 stuks;Broedtijd: 14 dagen; Snavel: kort en dun.

Tapuit Vogelreis Portugal
Tapuit

Meer foto´s onderaan de pagina.

Tapuiten zijn trekvogels die overwinteren in Afrika op de savannen en komen vroeg in de lente terug. ’s Zomers (ongeveer van maart tot oktober) zijn ze in heel Europa aanwezig. In Zuid-Europa verblijven de vogels meestal hoog in de bergen. De in Noord-Amerika broedende ondersoort, de Groenlandse Tapuit (Oenanthe oenanthe leucorhoa), overwintert ook in Afrika en zijn doortrekkers in Nederland.

De Tapuit houdt van open terrein zonder struiken en bomen. Je vindt de Tapuit op weiden en akkers met stenen muren, hoogveen- en duingebieden, stuifzanden, rotsachtig terrein, eilanden, kusten, berghellingen en morenen. Tapuiten nestelen in rotsspleten, stenen muren, steenhopen, konijnenholen, etc. De Tapuit is een insecteneter die foerageert op de grond, bijvoorbeeld op grasland.

In Nederland is de Tapuit een schaarse broedvogel in de duinen en zandverstuivingen. De soort broedde vooral op de Waddeneilanden en in mindere mate in de duinen van Noord-Holland en Zuid-Holland. Reeds in de jaren 1960 waren er aanwijzingen dat de vogel achteruit ging. In de jaren 1990 werd de Tapuit schaars in de duinen op het vaste land. In het binnenland komt de Tapuit nog regelmatig voor op droge heidevelden en zandverstuivingen op de Veluwe, in Drenthe en Zuidoost-Friesland. Vooral in Zuidoost-Friesland (Aekingerzand bij Appelscha) houdt de Tapuit min of meer stand. In Limburg en Noord-Brabant is de Tapuit een zeldzame broedvogel.

Gemiddeld gaat de Tapuit echter hard achteruit. Door het intensieve gebruik van de grond in Nederland voor onder andere bebouwing, landbouw, bosaanplant, etc. is de hoeveelheid oppervlakte die geschikt is als broedgebied voor de Tapuit enorm afgenomen. Door de bemesting van het land zijn er steeds minder schrale open, zandige plekken die onmisbaar zijn voor de Tapuit. Er wordt geprobeerd om woeste gronden te behouden en de duingebieden in stand te houden. Ook de afname van het aantal konijnen en dus oude konijnenholen waar de Tapuit graag in broedt, vormen een probleem. Vogelbescherming Nederland probeert door het kunstmatig creëren van konijnenholen geschikte broedplaatsen te maken voor de Tapuit.

SOVON schat dat de achteruitgang tussen 1990 en 2007 meer dan 5% per jaar bedraagt, er broeden in 2007 nog ongeveer 700 paar in Nederland. Ook in Vlaanderen gaat het slecht met de Tapuit. De soort staat op de Vlaamse rode lijst als ernstig bedreigd en de vogel is in 2004 als bedreigd op de Nederlandse rode lijst gezet.

Als doortrekker is de vogel veel minder zeldzaam. In april/mei en in september zijn overal in Nederland Tapuiten op doortrek waar te nemen.

Tapuit Vogelreis Portugal
Tapuit
Tapuit Vogelvakantie Portugal
Tapuit
Tapuit Vogelvakantie Portugal
Tapuit
Tapuit Vogelreis Portugal
Tapuit
Tapuit Vogelvakantie Portugal
Tapuit
Tapuit Vogelvakantie Portugal
Tapuit
Tapuit Vogelreis Portugal
Tapuit
Tapuit Vogelreis Portugal
Tapuit
Tapuit Vogelreis Portugal
Tapuit
Tapuit Vogelreis Portugal
Tapuit

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal Vogelreis en vogelexcursies met Nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x