fbpx

Tjiftjaf

Gezien op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                             Tjiftjaf geluid  

De Tjiftjaf (Phylloscopus collybita) is een kleine, slanke zangvogel uit de familie Phylloscopidae en een zeer algemene broedvogel in Nederland. De naam ontlenen de vogels aan hun zang (onomatopee), wat klinkt als tjif-tjaf. De Fitis en de Tjiftjaf zijn tweelingsoorten en beide insecteneters met een dunne fijne snavel. Ze zijn zeer bewegelijk en vertonen onrustig gedrag. De Tjiftjaf lijkt qua uiterlijk erg op de Fitis, maar meestal hebben Tjiftjaffen donkere poten, terwijl Fitissen over het algemeen lichte poten hebben. Door middel van de zang zijn de Fitis en de Tjiftjaf eenvoudig te onderscheiden. 

Tjiftjaf Vogelvakantie Portugal
Tjiftjaf

Meer foto´s onderaan deze pagina.

De Tjiftjaf is één van de eerste zangvogels in de Lage Landen die terugkomen uit hun winterverblijf en al in maart is de zang te horen: ‘Tjiftjaf-Tjiftjaf-Tjiftjaf’ In de midden van de zomer is er geen zang te horen. In september begint de tweede zangperiode die doorloopt tot in oktober. Ter voorbereiding op de trek eten de vogels zich vol aan insecten in de struiken, waarbij met name de jonge Tjiftjaffen zeer regelmatig een kort hoog contactroepje laten horen. Dit roepje klinkt als: ‘hiep’, ‘wieHUU’ of ‘whiIET’.

De Tjiftjaf komt in heel Europa voor, met uitzondering van Noord-Schotland, Zuid-Zweden en IJsland. Verder komt de Tjiftjaf voor in Noord-Azië tot ongeveer 70° NB en er zijn geïsoleerde populaties in Noordwest Afrika en Noord- en West-Turkije en het noordwesten van Iran.

Het is een trekvogel. De vogels die in Midden- en Noord-Europa broeden, overwinteren in Zuid-Europa en de noordelijke helft van Afrika. De Noord-Aziatische vogels overwinteren in tropisch Azië. In zachte winters zijn er ook in Nederland overwinterende vogels.

In de Lage Landen is de Tjiftaf een veel voorkomende soort van grote tuinen, parken en bossen. Het aantal broedvogels in Nederland wordt geschat op een half miljoen paar. Er zijn jaar op jaar schommelingen, maar geen opvallende trends in het aantal broedvogels.

Tjiftjaf Schuilhut BSP2 Portugal
Tjiftjaf
Tjiftjaf Vogelvakantie Portugal
Tjiftjaf
Tjiftjaf Vogelhut BSP1 Portugal
Tjiftjaf
Tjiftjaf Vogelreis Portugal
Tjiftjaf
Tjiftjaf Vogelreis Portugal
Tjiftjaf
Tjiftjaf Vogelreis Portugal
Tjiftjaf

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal Vogelreis en vogelexcursies met Nederlandse gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x