fbpx

Roodborst

Gezien op Monte Horizonte in de Alentejo regio van Portugal.                                                            Roodborst geluid

De Roodborst of Roodborstje (Erithacus rubecula) is een zangvogel uit de familie Muscicapidae (vliegenvangers). Hij waagt zich dicht bij huizen, vooral ‘s winters. Verder is het een zeer talrijke broedvogel van grote tuinen, parken en bossen. 

Roodborst Vogelreis Portugal
Roodborst

Meer foto´s onderaan de pagina.

 

De Roodborst komt voor in grote delen van Europa tot bij de Poolcirkel en in West-Azië. ‘s Zomers broedt de Roodborst in gaten en spleten in muren, aan slootkanten, in heggen, in klimop, in bossen, in parken en in tuinen. Het is een vrij gedrongen vogeltje en zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een opvallende bruinrode tot oranje keel. De staart is roodbruin (niet rood zoals bij de gekraagde roodstaart), de rug bruin en de buik lichtgekleurd.

De exemplaren die men ‘s winters in de tuin ziet zijn veelal afkomstig uit noordelijker gelegen gebieden. Deze komen in de herfst naar de Lage Landen afgezakt, maar aangezien de bosterritoria dan reeds bezet zijn door onze inheemse exemplaren moeten ze hun toevlucht in tuinen zoeken. De broedvogels van Nederland en België zijn deels trekvogel die in Spanje overwinteren en deels overwinteraars, die dan vaak ook opschuiven naar stadstuinen.

De zang is het hele jaar te horen. Begint ‘s ochtends te zingen als het nog donker is. Een bijzonderheid van de Roodborst is dat ook de vrouwtjes zingen, vooral in de herfst.

Volgens SOVON steeg in de periode 1990-2007 het aantal broedparen. Maar dit komt vooral door het snelle herstel van de populatie na de strenge winter van 1996. Rond 2000 waren er bijna een half miljoen broedpaartjes.

Het Roodborstje heeft een intern kompas dat helpt bij het vinden van de trekrichting in het migratieseizoen en is de eerste vogel waarbij dat is vastgesteld.

Roodborst Vogelhut BSP1 Portugal
Roodborst
Roodborst Vogelreis Portugal
Roodborst
Roodborst Vogelvakantie Portugal
Roodborst
Roodborst Vogelvakantie Portugal
Roodborst

Vogels spotten in de Alentejo regio van Portugal, excursies met Nederlandse gids.

1 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x