fbpx

Zwartkopmeeuw

Gezien bij Sines in de Alentejo regio van Portugal.                                                                       Zwartkopmeeuw geluid

De Zwartkopmeeuw (Ichthyaetus melanocephalus) kan 39 cm lang worden.  

Zwartkopmeeuw Vogelvakantie Portugal
Zwartkopmeeuw

Deze meeuw lijkt oppervlakkig op de kokmeeuw, waarmee hij vaak samen is, maar de kopkap is pikzwart en loopt verder door in de nek, de handpennen zijn geheel doorschijnend wit en de snavel is rood.Tot voor kort werd de soort bij het geslacht Larus ingedeeld, maar aan de hand van onderzoek aan mitochondriaal DNA is gebleken dat dit niet correct is.

In Europa heeft deze meeuw een sterk verbrokkeld spreidingsgebied. Ze is veel zeldzamer dan de kokmeeuw. Deze vogel broedt pas sinds de 20e eeuw in Nederland. Aanvankelijk was het een zeldzame en onregelmatige broedvogel, maar sinds 1980 is het aantal zeer sterk gestegen tot bijna 1000 broedparen, die zich vooral rond Goeree-Overflakkee concentreren.

De zwartkopmeeuw neemt in Nederland nog steeds in aantal toe, het loont de moeite in groepen kokmeeuwen naar deze fraaie soort te zoeken. De neiging zich nabij kokmeeuwen op te houden is zo groot dat er zelfs wel gemengde paren zijn gemeld. Er zijn ook andere meeuwen met een zwarte kop, zoals de dwergmeeuw (Larus minutus), die in Nederland echter nog veel zeldzamer is (minder dan tien broedparen per jaar).

 

Vogels kijken in de Alentejo regio van Portugal. Vogelreis en Vogelexcursies met Nederlandse Gids.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x