fbpx
Vogels in de Alentejo

Nieuwsbrief nr. 32 van Vogels in Portugal

Hierbij de tweeëndertigste nieuwsbrief van Vogels in Portugal met een aantal foto´s van dit voorjaar. De vogeltrek komt langzaam op gang en de eerste Watersnippen zijn al weer binnnen terwijl ik de laatste Watersnippen hier in mei nog zag. Het was een heel raar voorjaar betreffende de vogeltrek. Heel veel vogels kwamen (te) laat binnen en heel veel wintergasten vertrokken (te) laat.

Ook denk ik dat de hoeveelheid woestijnzand wat in de lucht hing door een aantal zware zandstormen in Afrika een reden kan zijn. Ik denk dat dit effect heeft gehad op de vogeltrek. Zo kwamen de eesrte Gekraagde Roodstaarten en Nachtegalen echt heel laat aan.

Maar het goede nieuws is ongetwijfeld dat we de Wielewaal veelvuldig bij ons op Monte Horizonte hebben gehoord en ook een aantal keren hebben mogen zien. Alleen van het geluid van de Wielewaal wordt ik al vrolijk.

En natuurlijk ook goed nieuws, wij hebben weer een “ouderwets” seizoen kunnen draaien doordat we veel minder last hadden van Covid.

Wij verheugen ons nu alweer op het najaar en de vele vogels die hier weer gaan overwinteren of langs komen op vogeltrek.

Maar nu een aantal foto´s:

Koereiger:

Koereigers hebben maar ongeveer een maand hun volledige zomerkleed waarbij er 4 kleuren op de snavel en kop zijn te zien. Het gehele jaar door zijn ze prima te zien maar dat zomerkleed maakt ze toch wel special:

Koereiger in zomerkleed

Koereiger

Koereiger

Koereigers

Koekoek:

De Koekoek is een vaste gast in het voorjaar bij ons op het terrein van Monte Horizonte en soms zien we ze aan het paren vanaf ons terras. Bij binnenkomst hoor je ze gedurende bijna de gehele dag maar eind mei worden ze stil ondanks dat ze er dan nog wel zijn.

Koekoek

Waterral:

Een soort die ik wel regelmatig hoor maar zelden zie. Het geluid lijkt op het geschreeuw van een speenvarken. Deze keer had ik dus geluk en dat maakte mijn dag helemaal goed.

Waterral

Watarral

Waterral

Woudaap:

Nog zo´n soort die ik niet vaak zie terwijl ze hier elk jaar broeden. Dus wederom een prachtdag.

Woudaap

Woudaap

Steenuil:

De Steenuilen doen het heel goed hier en ze zijn nu ook aanwezig op het land van onze buurman. Normaal zie ik ze altijd op een steen of het dak van een ruïne en zelden in de top van een boom.

Steenuil

Grauwe Gors:

In Nederland zeldzaam maar hier kun je erover struikelen, zeker in het voorjaar als ze aan het nestelen zijn.

Grauwe Gors

Kuifleeuwerik:

Nog een soort die in Nederland aardig zeldzaam is maar hier doen ze het heel goed. Wel oppassen dat je de Theklaleeuwerik en Kuifleeuwerk niet door elkaar heen haalt, de verschillen zijn klein maar in het najaar goed te zien.

Kuifleeuwerik

Dwergarend:

Een roofvogel mag natuurlijk niet ontbreken. De Dwergarend is voor mij de makkelijkst herkenbare roofvogel vanwege het duidelijke zwartwit patroon.

Dwergarend

Blauwe Ekster:

Een soort die ik meestal vergeet te noemen terwijl de Blauwe Eksters alleen maar in Zuid-Portugal en Zuid-Spanje voorkomen. Zij trekken altijd rond in groepen en als je dan zo´n groep tegenkomt dan is het echt feest. Op de foto willen ze meestal niet en bijna altijd de bomen in maar soms heb je geluk.

Blauwe Ekster

Zwartwit:

Even hiervoor schreef ik over het patroon van de Dwergarend en daarom vind ik deze wel leuk. Een Zwarte Ibis en een Kleine Zilverreiger samen aan het fourageren.

Zwarte Ibis en Kleine Zilverreiger

Ik heb natuurlijk nog veel meer foto´s gemaakt maar dit is een eerste selectie van dit voorjaar. Voor meer foto´s verwijs ik graag naar mijn webpaina: https://vogelsportugal.nl/vogels/

Dit was dan de tweeëndertigste nieuwsbrief, ik hoop dat je het leuk vond.

Met vriendelijke groet,

Bert

P.s. Onze vorige nieuwsbrieven zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/blog/

Facebook

Om u af te melden klik hier, om uw aanmelding te wijzigen klik hier.

 

0 0 stemmen
Artikel waardering

About Bert

Wij, Marianne en Bert Snijder, zijn een Nederlands gezin dat 22 jaar geleden naar Portugal migreerde en de ratrace achterliet die al in Nederland gaande was. Met onze dochter Eline, nu 14 jaar oud, runnen we ons plattelandstoerisme Monte Horizonte met 6 privé-huizen en een zwembad. Maar de hoofdactiviteit van de laatste jaren is vogelen. Als een volledig geautoriseerde vogelgids kan ik, Bert, naar plaatsen gaan waar je normaal niet kunt of mag komen, wat je de kans geeft om zeldzame vogels te zien.Portugal, maar vooral de regio Alentejo, is een geweldige plek met weinig maar vriendelijke mensen, weinig criminaliteit, zeer goed eten en drinken, verlaten stranden, een mild klimaat met 300 zonnige dagen per jaar en een schone oceaan.Nu weet u waarom we besloten om te gaan.

WebSite

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x