fbpx
Vogels in de Alentejo

Nieuwsbrief nr. 33 van Vogels in Portugal.

Hierbij de drieëndertigste nieuwsbrief van Vogels in Portugal. Dit keer met een soort van agenda voor het voorjaar. Maar wat ik zelf bijzonder fijn vind is dat de Oehoe zich de afgelopen weken weer laat horen op ons terrein. Nu maar hopen dat ze hier gaan broeden.

Wij verheugen ons nu alweer op het voorjaar en de vele bijzondere vogels die we hier weer gaan zien.

Agenda voor dit voorjaar:

Kuifkoekoek:

De eerste vogel die van het voorjaar binnenkomt is de Kuifkoekoek. Deze is vanaf eind februari tot eind maart heel goed te horen en daardoor redelijk makkelijk te vinden. Daarna worden ze stiller. De Kraanvogels vertrekken trouwens weer begin maart.

Parende Kuifkoekoeken

Kuifkoekoeken

Slangenarend:

De Slangenarenden arriveren eind februari en zitten regelmatig op ons land.

Slangenarend

Grauwe Kiekendief:

De Grauwe Kiekendieven komen in maart binnenvliegen wat een beetje lastig is omdat de Blauwe Kiekendieven hier dan nog zijn. Hieronder is het verschil te zien en let dan vooral op de donkere dwarsstreep op de vleugels van de Grauwe Kiekendief die zowel van boven als van onderen goed te zien is, de Blauwe Kiekendief heeft die niet. Bij de vrouwtjes is het onderscheidt veel moeilijker.

Grauwe Kiekendief

Blauwe Kiekendief:

Blauwe Kiekendief

Bijeneter:

Wanneer de zomertijd begint komen de Bijeneters weer op bezoek, dus altijd zo rond eind maart. Het vrolijke geluid betekent voor ons dat de zomer is begonnen.

Bijeneters

Scharrelaar:

De Scharrelaar komt weer iets later binnen maar vanaf half april moeten ze er zijn.

Scharrelaar

Scharrelaar

Wielewaal:

De Wielewaal is de laatste vogel die voor de zomer binnenkomt, ongeveer eind april. Maar wat zijn ze toch moeilijk te fotograferen. Je kunt een uur onder een boom staan en de knalgele Wielwaal steeds horen maar zien?

Wielewaal

Overige soorten:

In de tussentijd zijn er natuurlijk al heel veel andere soorten binnengekomen om hier te broeden. Eeen paar voorbeelden:

Witkeelkwikstaart, Baardgrasmus, Brilgrasmus, Nachtegaal waarvan er elk jaar 3 paartjes op ons land broeden, Roodkopklauwier, Dwergarend, Gekraagde Roodstaart, Grote Karakiet, 4 soorten Gierzwalwen, Kleine Torenvalk, Kortteenleeuwerik, Purperreiger, Westelijke Blonde Tapuit, Roodstuitzwaluw, Rotszwaluw, Kwak, Ralreiger en Woudaap enz, enz, enz…

Maar het meeste verheug ik mij altijd weer op de Balts van de Grote Trap die vanaf begin maart start en tot begin mei kan duren:

Grote Trap:

Grote Trap

Dit was dan de drieëndertigste nieuwsbrief, ik hoop dat je het leuk vond.

Met vriendelijke groet,

Bert

P.s. Onze vorige nieuwsbrieven zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/blog/

Facebook

Om u af te melden klik hier, om uw aanmelding te wijzigen klik hier.

 

0 0 stemmen
Artikel waardering

About Bert

Wij, Marianne en Bert Snijder, zijn een Nederlands gezin dat 22 jaar geleden naar Portugal migreerde en de ratrace achterliet die al in Nederland gaande was. Met onze dochter Eline, nu 14 jaar oud, runnen we ons plattelandstoerisme Monte Horizonte met 6 privé-huizen en een zwembad. Maar de hoofdactiviteit van de laatste jaren is vogelen. Als een volledig geautoriseerde vogelgids kan ik, Bert, naar plaatsen gaan waar je normaal niet kunt of mag komen, wat je de kans geeft om zeldzame vogels te zien.Portugal, maar vooral de regio Alentejo, is een geweldige plek met weinig maar vriendelijke mensen, weinig criminaliteit, zeer goed eten en drinken, verlaten stranden, een mild klimaat met 300 zonnige dagen per jaar en een schone oceaan.Nu weet u waarom we besloten om te gaan.

WebSite

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x