fbpx
Vogels in de Alentejo

Nieuwsbrief nº 3 van Vogels in Portugal.

Hierbij de derde nieuwsbrief van Vogels in Portugal. Een verslag van een ochtend in een vaste vogelhut op de steppen van de Alentejo regio in Portugal.

De steppen zijn een bijzonder vogelgebied, naast de steppevogels zie je er ook vogels die je daar normaal gesproken niet verwacht. En dat maakt de steppenexcursie altijd weer een belevenis. Dit keer ben ik in een vogelhut bij een klein stuwmeertje gaan zitten en aangezien het nog maar amper geregend heeft staat het water erg laag. En dat is natuurlijk ideaal om een aantal bijzondere vogels te fotograferen. Ongeveer een week daarvoor was ik ook op de steppen en in deze nieuwsbrief een foto van de Spaanse Keizerarend die ik toen heb gefotografeerd.

De Steppen!

Blauwborst:

De Blauwborsten zijn weer terug en ik blijf het een fantastisch vogeltje vinden. Eigenlijk zijn ze helemaal niet schuw maar je moet ze wel even weten te vinden. Vanuit de hut was het dit keer makkelijk, deze ging op 5 meter afstand van mij zitten.

Bruine Kiekendief:

De Bruine Kiekendieven broeden elk jaar vlakbij de vogelhut en laten zich regelmatig zien. Deze standvogel is toch lastig om goed te fotograferen maar dit keer is het aardig gelukt.

Landende Flamingo:

Als je naar een hut gaat dan moet je natuurlijk wel vroeg op en ik was er voordat het licht werd. Op die manier verstoor je niets en de Flamingo´s bleven dan ook keurig bij de hut. Zo nu en dan vlogen ze even een rondje en kwamen dan weer terug. Hierbij een landende Flamingo toen de zon nog maar net op was. Meer foto´s en een filmpje zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/flamingo/

Waterral:

Maar ik ging natuurlijk voor de Waterral. Ik weet dat er een paar zitten maar als het water wat hoger staat komen ze eigenlijk het riet niet uit en als ze het wel doen dan zijn ze door de rietstengels moeilijk te fotograferen. Maar dit keer is het dan gelukt en ik ben er erg blij mee. Meer foto´s van Waterrallen zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/waterral/

Watersnip:

De Watersnippen zijn ook weer volop aanwezig. Deze Watersnip was er volgens mij van overtuigd dat ik hem niet zou zien maar de dekking was niet helemaal wat het moest zijn. Meer foto´s en een klein filmpje van Watersnippen zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/watersnip/

Zwarte Ruiter:

Als ik Zwarte Ruiters zie dan zie ik er eigenlijk altijd maar 1. Tot mijn verbazing zaten er dit keer wel 16 voor de hut maar eigenlijk te ver voor een goede foto. Gelukkig kwamen er nog 2 aanvliegen die even voor de hut langsvlogen waarvan ik deze foto kon maken. Helaas zie ik ze hier in Portugal nooit zwart maar altijd in winterkleed. Meer foto´s van de Zwarte Ruiters zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/zwarte-ruiter/

Rode Wouw:

De Rode Wouwen zijn weer terug om hier te overwinteren en het lijkt erop dat het er dit jaar veel meer zijn dan vorig jaar. Qua kleur is dit wel één van mijn favoriete roofvogels. Deze Rode Wouw deed keurig een paar rondjes boven mijn auto toen ik net wilde vertrekken. Zo nu en dan ben ik heel blij dat ik een zoomlens heb want ik moest terug naar 370 mm. om deze Rode Wouw volledig in beeld te kunnen krijgen. Meer foto´s van de Rode Wouwen op: https://vogelsportugal.nl/rode-wouw/

Spaanse Keizerarend:

En als afsluiting van deze nieuwsbrief de Spaanse Keizerarend die ik op 21 oktober 2015 mocht fotograferen. Dit is toch wel één van de bijzonderste soorten op de steppen. Zeldzaam, maar gelukkig gaat het beter met ze. Zowel in 2013 als 2014 zijn er 5 jongen grootgebracht en ik zie ze gelukkig steeds vaker. Het is elke keer weer een belevenis om ze te zien. Meer foto´s op: https://vogelsportugal.nl/spaanse-keizerarend/

Dit was dan de derde nieuwsbrief, ik hoop dat je het leuk vond.

Met vriendelijke groet,

Bert

Facebook

Om u af te melden klik hier, om uw aanmelding te wijzigen klik hier.

0 0 stemmen
Artikel waardering

About Bert

Wij, Marianne en Bert Snijder, zijn een Nederlands gezin dat 22 jaar geleden naar Portugal migreerde en de ratrace achterliet die al in Nederland gaande was. Met onze dochter Eline, nu 14 jaar oud, runnen we ons plattelandstoerisme Monte Horizonte met 6 privé-huizen en een zwembad. Maar de hoofdactiviteit van de laatste jaren is vogelen. Als een volledig geautoriseerde vogelgids kan ik, Bert, naar plaatsen gaan waar je normaal niet kunt of mag komen, wat je de kans geeft om zeldzame vogels te zien.Portugal, maar vooral de regio Alentejo, is een geweldige plek met weinig maar vriendelijke mensen, weinig criminaliteit, zeer goed eten en drinken, verlaten stranden, een mild klimaat met 300 zonnige dagen per jaar en een schone oceaan.Nu weet u waarom we besloten om te gaan.

WebSite

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x