fbpx
Vogels in de Alentejo

Nieuwsbrief nº 4 van Vogels in Portugal.

Hierbij de vierde nieuwsbrief van Vogels in Portugal.

Allereerst wensen wij jullie fijne feestdagen en een vooral gezond en vogelrijk 2016.

Hierbij de vierde nieuwsbrief van Vogels in Portugal. Ditmaal komen de steppevogels aan bod.

Sommigen van onze leden van deze nieuwsbrief volgen mij ook op Facebook maar ik probeer zo veel mogelijk herhaling van foto´s te voorkomen. Een enkele keer kan het echter voorkomen dat een foto ook al op Facebook geplaatst is. Om ons te volgen via Facebook klik op de volgende link: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008179748793&ref=ts&fref=ts

Zoals al eerder geschreven, de steppen zijn een bijzonder vogelgebied, het levert niet de meeste soorten op een dag op maar wel hele bijzondere soorten. Onze steppen excursie is dan ook de favoriet van velen.

De Steppen!

De Grote Trap:

De zwaarst vliegende vogel van Europa en elke keer verbaas je je er weer over hoe makkelijk zij de lucht in gaan. De mannen kunnen tot 16 kilo wegen en het is altijd weer een belevenis om ze te zien. Echter, zij zijn super schuw en ik ben al een tijdje bezig geweest om hun gedrag beter te begrijpen en hoe je ze van dichtbij kunt aanschouwen. De enige mogelijkheid is vanuit een vaste schuilhut of mobiel schuiltentje. Het nadeel van de weinige vaste schuilhutten die er bestaan voor de Grote Trappen is dat je er ´s ochtends vóór donker al heen wordt gebracht en ´s avonds na donker weer wordt opgehaald. Je mag de schuilhut tussentijds ook niet verlaten. Nu is het niet velen gegeven om 12 tot 15 uur in een schuilhut te zitten.

Vandaar dat ik ongeveer 9 maanden geleden ben begonnen om zonder verstoring en met minder uren een redelijke kans te creëren om de Grote Trappen van dichtbij te zien en te fotograferen. Ik heb dat nu 9 keer getest waarvan er 7 succesvol waren. Het grote voordeel is dat je weg kunt gaan op het moment dat de Grote Trappen uit zicht zijn, het nadeel blijft dat je een uur vóór zonsopkomst op de plek moet zitten maar als het lukt is het een geweldige belevenis.

Hieronder een paar foto´s van de Grote Trappen die ik de afgelopen maand heb gemaakt:

Meer foto´s en een filmpje van een baltsende Grote Trap op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/grote-trap/

Steenarend:

Het gaat de laatste paar jaar weer beter met de Steenarend op de steppen. Ik zie ze regelmatig en ben daar erg blij om. De konijnenstand en hazenstand is duidelijk toegenomen en dat komt deze prachtige rover ten goede.

Meer foto´s van de Steenarend op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/steenarend/

Zwartbuikzanhoen:

Één van de lastigste soorten om te vinden, samen met de Griel en Kleine Trap. Door hun schutkleur zijn ze in het land eigenlijk niet te vinden en de enige twee manieren zijn óf enorm veel geluk, óf ze in de lucht horen en dan te volgen. De eerst foto is een vluchtfoto waarbij ik ze hoorde aankomen, de tweede foto was heel veel geluk.

Meer foto´s van het Zwartbuikzandhoen op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/zwartbuikzandhoen/

Griel:

Grielen zijn net als Zwartbuikzandhoenders erg lastig te vinden. Soms zie je in 1 vlucht 12 Grielen bij elkaar maar meestal zitten ze verstopt in het gras. Maar in de zomer moeten zij toch naar de weinige meertjes op de steppen komen om te drinken net als de Zwartbuikzandhoenders, Kleine Trappen en Grote Trappen, dus heb ik heel veel zin in het komende jaar en dan vooral het zomerseizoen waarbij ik met mijn schuiltentjes ga proberen om betere foto´s te maken van deze moeilijke soorten.

Meer foto´s van de Griel op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/griel/

Kleine Trap:

Nog zo´n lastige soort. Bij onraad drukken ze zich meteen op de grond en zijn door het hoge gras niet meer te zien. Een uitzondering hierop is natuurlijk de baltstijd waarbij ze zich verraden door hun geluid en als je geluk hebt kun je hun baltssprong zien. De beste periode voor de Kleine Trappen is februari tot en met mei.

Meer foto´s en een filmpje van een baltsende Kleine Trap op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/kleine-trap/

Scharrelaar:

Dit is toch wel één van mijn favoriete vogels. Zij komen begin april om te broeden maar zijn half augustus al weer vertrokken. De onderstaande foto´s zijn ook weer met behulp van een schuiltentje gemaakt.

Meer foto´s en een filmpje van een Scharrelaar op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/scharrelaar/

Zwarte Wouw:

Nog een zomergast, alhoewel er tegenwoordig verschillende Zwarte Wouwen ook blijven overwinteren maar de zomer periode is de beste tijd om ze te zien.

Meer foto´s van een Zwarte Wouw op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/zwarte-wouw/

Kraanvogel:

En als afsluiting van deze nieuwsbrief de Kraanvogel, een wintergast waarvan er elke winter enkele duizenden de steppen bezoeken. Vanaf november tot eind februri zijn ze hier te zien maar wat zijn ze schuw.

Meer foto´s en een filmpje van Kraanvogels op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/kraanvogel/

Dit was dan de vierde nieuwsbrief, ik hoop dat je het leuk vond. Tot in 2016.

Met vriendelijke groet,

Bert

P.s. Onze vorige nieuwsbrieven zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/blog/

Facebook

Om u af te melden klik hier, om uw aanmelding te wijzigen klik hier.

0 0 stemmen
Artikel waardering

About Bert

Wij, Marianne en Bert Snijder, zijn een Nederlands gezin dat 22 jaar geleden naar Portugal migreerde en de ratrace achterliet die al in Nederland gaande was. Met onze dochter Eline, nu 14 jaar oud, runnen we ons plattelandstoerisme Monte Horizonte met 6 privé-huizen en een zwembad. Maar de hoofdactiviteit van de laatste jaren is vogelen. Als een volledig geautoriseerde vogelgids kan ik, Bert, naar plaatsen gaan waar je normaal niet kunt of mag komen, wat je de kans geeft om zeldzame vogels te zien.Portugal, maar vooral de regio Alentejo, is een geweldige plek met weinig maar vriendelijke mensen, weinig criminaliteit, zeer goed eten en drinken, verlaten stranden, een mild klimaat met 300 zonnige dagen per jaar en een schone oceaan.Nu weet u waarom we besloten om te gaan.

WebSite

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bert

Dank je Jack!

Jack van niekerk

Prachtige foto’s Bert. De waarde van je schuiltentje is wel bewezen, dat is duidelijk. Jemoet heterwel voor over hebben om zo lang in een tent te zitten, niet zo mijn ding bij mooi weer. Maar wel genoten van je foto’s.

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x