fbpx
Vogels in de Alentejo

Nieuwsbrief nº 7 van Vogels in Portugal.

Nieuwsbrief nº 7 van Vogels in Portugal.

Hierbij de zevende nieuwsbrief van Vogels in Portugal. Nog één keer een Grote Trap special.

De zomergasten komen nu in grote getallen binnen. De afgelopen weken zijn onder andere de Bijeneters, Grauwe Kiekendieven, Roodstuitzwaluwen, Gierzwaluwen, Iberische Gele Kwikstaarten, Westelijke Blonde Tapuiten, Nachtegalen, Zwarte Wouwen, Dwergarenden, Roodkopklauwieren, Snorren, Kleine Karakieten en nog vele anderen gearriveerd dus het is wederom volop genieten. Van deze soorten heb ik dit jaar nog geen goede foto´s kunnen maken dus die komen in de volgende nieuwsbrieven.

Vandaag hebben wij een Bijeneter broedplaats op ons terrein aangelegd en hopen dat de Bijeneters daar gebruik van gaan maken. Ook heb ik toestemming om in het beschermde gebied van de Lagune van Santo André en Sanscha enkele houten schuilhutten neer te zetten maar dat zal waarschijnlijk pas in juni gebeuren. Ik houd jullie op de hoogte. De tekst hieronder hebben de meesten van jullie al gelezen maar die heb ik laten staan voor de nieuwe leden van de Nieuwsbrief.

De Grote Trap:

Grote Trappen zijn niet alleen bijzonder omdat ze zo groot zijn, de mannetjes kunnen tot 16 kilo wegen wat het de zwaarst vliegende vogel van Europa maakt, maar ook omdat zij zo zeldzaam en schuw zijn. Maar volgens mij hebben wij hier, in de Alentejo, op dit moment de grootste populatie Grote Trappen van Europa.

En dan nog is het niet gemakkelijk om ze te vinden en/of zien. Het steppengebied is natuurlijk erg groot en loopt over in de Extremadura van Spanje. Gelukkig heb ik nog steeds een 100% score tijdens mijn steppenexcursies en ik garandeer deze bijzonder vogel dan ook als je met mij op pad gaat.

Grote Trappen hebben geen natuurlijke vijanden maar kunnen niet tegen verstoring. Als tijdens de baltstijd de Grote Trappen worden verstoord paren zij niet en komen dus niet aan broeden toe. Dit is ook de reden dat Grote rappen in Portugal zwaar beschermd zijn en het grootste deel van het gebied waar zij voorkomen beschermd gebied is.

Grote Trappen vliegen al op op het moment dat iemand binnen 200 meter komt wat het maken van mooie foto´s heel moeilijk maakt. De enige manier om dit op een verantwoorde manier te doen is vanuit een vaste of mobiele schuilhut. Hierbij is het belangrijkste dat men al in de vaste of mobiele schuilhut zit op het moment dat het licht wordt. Dat is dus vroeg opstaan. Verder is het net zo belangrijk om de hut pas te verlaten als de Grote Trappen weer uit het zicht verdwenen zijn zodat zij totaal niet verstoord worden. Maar als het dan lukt en de Grote Trappen komen dichtbij dan is het wel een heel speciaal moment.

De balts is nu net begonnen en de eerste mannetjes tonen zich al met een piek in april waarbij zij zich dan echt uitsloven. Een filmpje hiervan staat op mijn website en is te zien op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/grote-trap/

Hieronder een aantal foto´s die ik de afgelopen weken heb kunnen maken.

Een mannetje aan het baltsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit was dan de zevende nieuwsbrief, ik hoop dat je het leuk vond.

Met vriendelijke groet,

Bert

P.s. Onze vorige nieuwsbrieven zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/blog/

 

0 0 stemmen
Artikel waardering

About Bert

Wij, Marianne en Bert Snijder, zijn een Nederlands gezin dat 22 jaar geleden naar Portugal migreerde en de ratrace achterliet die al in Nederland gaande was. Met onze dochter Eline, nu 14 jaar oud, runnen we ons plattelandstoerisme Monte Horizonte met 6 privé-huizen en een zwembad. Maar de hoofdactiviteit van de laatste jaren is vogelen. Als een volledig geautoriseerde vogelgids kan ik, Bert, naar plaatsen gaan waar je normaal niet kunt of mag komen, wat je de kans geeft om zeldzame vogels te zien.Portugal, maar vooral de regio Alentejo, is een geweldige plek met weinig maar vriendelijke mensen, weinig criminaliteit, zeer goed eten en drinken, verlaten stranden, een mild klimaat met 300 zonnige dagen per jaar en een schone oceaan.Nu weet u waarom we besloten om te gaan.

WebSite

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x