fbpx
Vogels in de Alentejo

Nieuwsbrief nº 8 van Vogels in Portugal.

Hierbij de achtste nieuwsbrief van Vogels in Portugal. Deel 1 van onze gevleugelde zomergasten, deel 2 verschijnt eind deze maand.

Goed nieuws is dat de zomergasten nu allemaal zijn gearriveerd en wij willen jullie de foto´s die wij de afgelopen maand hebben gemaakt graag met jullie delen.

Verder hebben de Bijeneters de broedplaats op ons terrein gevonden maar zijn nog niet aan het nestelen. Wij hopen dat dat nog lukt dit jaar.

Kuifkoekoek:

De Kuifkoekoek is altijd één van de eerste zomergasten die binnenkomt en soms al vanaf half februari, zij vertrekken weer half augustus. Echt schuw zijn ze niet en met wat geduld zijn zij prima te benaderen. Deze konden wij fotograferen van een afstand van 4 meter tijdens één van mijn excursies.

Witkeelkwikstaart:

Witkeelkwikstaart? Ja, tegenwoordig wordt de Iberische Gele Kwikstaart door Dutch Avifauna Witkeelkwikstaart genoemd en de reden is als volgt:

Witkeelkwikstaart
Motacilla cinereocapilla White-Throated Wagtail

Ondersoorten:
Italiaanse Kwikstaart M c cinereocapilla | Ashy-headed Wagtail
Iberische Kwikstaart M c iberiae | Spanish Wagtail
Egyptische Kwikstaart M c pygmaea | Egyptian Wagtail

De vogel in mei 2004 werd destijds gemeld als Italiaanse Kwikstaart M ( c) cinereocapilla, die toen als aparte soort werd behandeld. Het uitsluiten van Iberische Kwikstaart M (c) iberiae bleek echter lastig en het geval ging als ‘dubbelsoort’ de boeken in. In april 2006 volgden twee goed gedocumenteerde Italiaanse Kwikstaarten. In 2011 werden Italiaanse en Iberische taxonomisch gezien samengevoegd tot Witkeelkwikstaart en kon het geval uit 2004 alsnog als nieuwe soort voor Nederland worden geboekstaafd.

Grauwe Kiekendief:

In tegenstelling tot Nederland waar de Grauwe Kiekendief alleen nog in Oost Groningen te zien is komen de Grauwe Kiekendieven hier in behoorlijke aantallen voor. Het is altijd weer een genot te zien hoe zij over de velden “dwarrelen” op zoek naar prooi. Het belangrijkste verschil tussen de Blauwe Kiekendief en de Grauwe Kiekendief is de dwarsstreep op de vleugel die op deze foto goed te zien is. Bij mannetjes is dat duidelijker waarneembaar dan bij vrouwtjes.

Kleine Torenvalk:

Het verschil tussen een Torenvalk en een Kleine Torenvalk is slechts 2 centimeter maar bij de mannetjes is duidelijk blauw op de bovenvleugel te zien. Een ander kenmerk is dat de Kleine Torenvalken in kolonies broeden en een heel ander geluid maken.

Orpheusspotvogel:

Wellicht een wat vreemde naam maar wel te verklaren. In het Engels heet deze vogel Melodious Warbler vanwege de melodieuze zang. En Orpheus was een Griekse componist die melodieuze muziek maakte. Vandaar de naam. Meestal hoor je ze zingen in de top van een boom en het is een genot om ze te horen.

Purperreiger:

Elk jaar is het weer een plezier om de Purperreigers te zien en persoonlijk vind ik ze veel mooier dan de Blauwe Reigers. Hierbij een Purperreiger die vlak voor onze neus de landing inzette.

Roodkopklauwier:

De enige klauwier die wij in Portugal kunnen zien is de Roodkopklauwier maar die is dan gelukkig ook wel heel erg mooi. Op de onderstaande foto staat er één die keurig bleef zitten. De spinrag rechts ernaast maakt het beeld voor mij compleet.

Slangenarend:

Slangenarenden zien wij regelmatig op Monte Horizonte en het zijn toch fantastische rovers. Urenlang kunnen ze zitten kijken of er ergens een slang te vinden is en dan met een prachtige duik proberen ze de slang te pakken. Ook is het de enige roofvogel die als een vlieger stil kan staan in de lucht en zonder iets te bewegen op precies dezelfde plaats kan blijven hangen. Hierbij een foto van een Slangearend in vlucht.

Snor:

Snorren hoor je wel maar ziet ze niet vaak, tenminste dat krijg ik regelmatig te horen. De truc is om Snorren te gaan kijken in de eerste 3 weken nadat ze zijn binnengekomen. Dan zijn ze druk om hun territorium af te bakenen maar daarna vollgt de broedtijd en blijven ze onder in het riet zitten.

Dit was dan de achtste nieuwsbrief, ik hoop dat je het leuk vond.

Met vriendelijke groet,

Bert

P.s. Onze vorige nieuwsbrieven zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/blog/

Facebook

Om u af te melden klik hier, om uw aanmelding te wijzigen klik hier.

0 0 stemmen
Artikel waardering

About Bert

Wij, Marianne en Bert Snijder, zijn een Nederlands gezin dat 22 jaar geleden naar Portugal migreerde en de ratrace achterliet die al in Nederland gaande was. Met onze dochter Eline, nu 14 jaar oud, runnen we ons plattelandstoerisme Monte Horizonte met 6 privé-huizen en een zwembad. Maar de hoofdactiviteit van de laatste jaren is vogelen. Als een volledig geautoriseerde vogelgids kan ik, Bert, naar plaatsen gaan waar je normaal niet kunt of mag komen, wat je de kans geeft om zeldzame vogels te zien.Portugal, maar vooral de regio Alentejo, is een geweldige plek met weinig maar vriendelijke mensen, weinig criminaliteit, zeer goed eten en drinken, verlaten stranden, een mild klimaat met 300 zonnige dagen per jaar en een schone oceaan.Nu weet u waarom we besloten om te gaan.

WebSite

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x