Nieuwsbrief nº 6 van Vogels in Portugal.

Hierbij de zesde nieuwsbrief van Vogels in Portugal. Een Grote Trap special.

Het voorjaar is hier volop aan de gang, de eerste bloemen bloeien, de vlinders zijn volop aanwezig en de eerste zomergasten zoals de Kuifkoekoek, Huiszwaluw en Kleine Torenvalk zijn al gearriveerd, de Slangenared kan nu elke dag binnenkomen en de Roodborsttapuiten zijn al aan het broeden. Dit, terwijl de Kraanvogels, Rode Wouwen en vele andere wintergasten er nog zijn, maar die vertrekken zonder twijfel binnenkort naar het noorden.

De Grote Trap:

Grote Trappen zijn niet alleen bijzonder omdat ze zo groot zijn, de mannetjes kunnen tot 16 kilo wegen wat het de zwaarst vliegende vogel van Europa maakt, maar ook omdat zij zo zeldzaam en schuw zijn. Maar volgens mij hebben wij hier, in de Alentejo, op dit moment de grootste populatie Grote Trappen van Europa.

En dan nog is het niet gemakkelijk om ze te vinden en/of zien. Het steppengebied is natuurlijk erg groot en loopt over in de Extremadura van Spanje. Gelukkig heb ik nog steeds een 100% score tijdens mijn steppenexcursies en ik garandeer deze bijzonder vogel dan ook als je met mij op pad gaat.

Grote Trappen hebben geen natuurlijke vijanden maar kunnen niet tegen verstoring. Als tijdens de baltstijd de Grote Trappen worden verstoord paren zij niet en komen dus niet aan broeden toe. Dit is ook de reden dat Grote rappen in Portugal zwaar beschermd zijn en het grootste deel van het gebied waar zij voorkomen beschermd gebied is.

Grote Trappen vliegen al op op het moment dat iemand binnen 200 meter komt wat het maken van mooie foto´s heel moeilijk maakt. De enige manier om dit op een verantwoorde manier te doen is vanuit een vaste of mobiele schuilhut. Hierbij is het belangrijkste dat men al in de vaste of mobiele schuilhut zit op het moment dat het licht wordt. Dat is dus vroeg opstaan. Verder is het net zo belangrijk om de hut pas te verlaten als de Grote Trappen weer uit het zicht verdwenen zijn zodat zij totaal niet verstoord worden. Maar als het dan lukt en de Grote Trappen komen dichtbij dan is het wel een heel speciaal moment.

De balts is nu net begonnen en de eerste mannetjes tonen zich al met een piek in april waarbij zij zich dan echt uitsloven. Een filmpje hiervan staat op mijn website en is te zien op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/grote-trap/

Hieronder een aantal foto´s die ik de afgelopen weken heb kunnen maken.

De eerste Grote Trappen komen aanlopen.

Op enige afstand staat een mannetje zijn baltsgedrag te oefenen.

Er komen nog een paar Grote Trappen aan.

En natuurlijk is het prachtig als ze dichtebij komen.

Hieronder een foto van een jong mannetje.

En als laatste nog 2 vluchtfoto´s.

Dit was dan de zesde nieuwsbrief, ik hoop dat je het leuk vond.

Met vriendelijke groet,

Bert

P.s. Onze vorige nieuwsbrieven zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/blog/

Facebook

Om u af te melden klik hier, om uw aanmelding te wijzigen klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.