Hierbij de elfde nieuwsbrief van Vogels in Portugal. Zomergasten deel 3 en tevens het laatste deel van onze zomergasten want de vogeltrek is al in volle gang.
Vele mensen denken dat de zomer niet de beste tijd is om te vogelen en dat klopt ook wel maar het is ook in de zomer nog steeds heel goed vogelen in de Alentejo regio van Portugal. Natuurlijk kan het in het binnenland kan heet zijn maar als je vroeg genoeg bent (zonsopkomst) en om 13.00 uur weer terugrijdt dan heb je ´s ochtends prachtig licht met veel activiteit van vogels en na 10.00 uur wanneer de lucht opwarmt komen de roofvogels te voorschijn die de termiek nodig hebben om te zweven.
Daarnaast hebben wij hier de kuststrook waar het veel koeler is en wat weer totaal andere vogelsoorten oplevert. Dit jaar heb ik zelfs in augustus vele excursies en vogelfotografiedagen mogen verzorgen en het was weer volop genieten.
De vogeltrek is erg vroeg begonnen dit jaar en het is volop feest met vele trekvogels die al aanwezig zijn terwijl bijna alle zomergasten ook nog te zien zijn alhowel de Purperreiger en de Scharrelaar al vertrokken zijn. Binnenkort veranderd dat natuurlijk maar elk seizoen is het hier genieten. Op dit moment zijn de onder vele anderen de volgende trekvogels al aanwezig: Grauwe Vliegenvanger, Kanoet, Zilverplevier, Krombekstrandloper, Bonte Strandloper, Tureluur, Kleine Strandloper, Grutto, IJslandse Grutto, Regenwulp, Watersnip, Bosruiter, Bontbekplevier en zelfs een Temmincks Strandloper maar hierover meer in de volgende nieuwsbrief.
Kaffergierzwaluw:
Dit is één van de soorten die heel hoog op mijn verlanglijstje stond want er zijn er maar weinig en ze worden nog minder gezien. Maar terwijl ik met een paar Franse klanten in augustus bij een rivier zat te wachten op de Zwarte Ooievaar (die gelukkig wel langs kwam) dook er opeens een Kaffergierzwaluw uit het niets op om te drinken in de rivier. Gelukkig hebben wij er een aantal foto´s van kunnen maken.
En hierbij een foto waarop de witte stuit duidelijk te zien is als ook nog de gevorkte staart.
Kleine Karekiet:
Het is altijd weer leuk om het geluid van de Kleine Karekiet te horen maar zien doe je ze normaal gesproken niet zo veel. Mijn ervaring is dat de beste tijd om ze te zien de eerste paar weken nadat zij zijn binnengekomen is. Zij zijn dan druk bezig om hun territorium af te bakenen en doen hun uiterste best om het geluid zo ver mogelijk te verspreiden. En dit doe je natuurlijk het beste door hoog in de rietstengels te gaan zitten.
Baardgrasmus:
Baardgrasmussen zijn lastig om te zien, net zoals de andere grasmus soorten. Zij blijven maar door de struiken heen en weer springen en komen maar zelden vrij te zitten. Maar als het warm is en je hebt een vogelhut met water daarvoor dan komen zij toch drinken en heb je soms de kans om er een foto van te maken. Deze foto is dan ook gemaakt vanuit mijn vogelhut op https://montehorizonte.nl .
Roodstuitzwaluw:
De Roodstuitzwaluwen broeden elk jaar weer bij het zwembad van Monte Horizonte en dit jaar zelfs 3 keer achter elkaar. Ik vind het de mooiste zwaluw en ook hun geluid stemt mij vrolijk. het geluid is net alsof ze heel gezellig met elkaar aan het keuvelen zijn. In de lucht zijn ze razendsnel en om er een foto van te maken blijft een uitdaging.
Dwergarend:
Ter grootte van een Buizerd maar persoonlijk vind ik deze veel mooier. Een volwassen Dwergarend is heel erg makkelijk te herkennen door het wit-zwarte kleed. Elk zomer zijn zij er weer en ik weet van 1 nest waar een jong is grootgebracht. Het jong is erg luidruchtig en hoor je op grote afstand roepen om eten wat dan door de ouders keurig wordt gebracht.
Gekraagde Roodstaart:
Gekraagde Roodstaarten zijn in de zomer natuurlijk ook aanwezig in Nederland en België maar omdat zij zo mooi zijn heb ik deze er toch maar bijgezet.
Grauwe Kiekendief:
Ik doe er toch nog maar een foto bij van een Grauwe Kiekendief omdat het één van mijn favoriete roofvogels is. Het prachtige “dwarrelen” over het land wanneer zij aan het jagen zijn en het baltsspel in de lucht zijn prachtig om te zien.
Slangenarend:
Deze bijzondere arend is ook gemakkelijk te herkennen door het lichte verenkleed en de donkere kop. Slangenarenden zien wij regelmatig op Monte Horizonte. Het meest bijzondere aan deze vogel vind ik dat ze als een vlieger stil kunnen “staan” in de lucht, dus op precies dezelfde plaats blijvend zonder ook maar een veertje te bewegen. Een heel apart gezicht.
Roodkopklauwier:
Naast de Iberische Klapekster die hier het gehele jaar aanwezig is, is de Roodkopklauwier de enige andere klauwieren soort die wij hier kunnen zien. Maar de Roodkopklauwier is natuurlijk wel bijzonder mooi. Wel redelijk schuw maar deze fotro heb ik kunnen maken vanuit een schuiltentje terwijl ik zat te wachten op de Grote Trappen die gelukkig ook weer langskwamen.
Dit was dan de elfde nieuwsbrief, ik hoop dat je het leuk vond.
Met vriendelijke groet,
Bert
P.s. Onze vorige nieuwsbrieven zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/blog/
Om u af te melden klik hier, om uw aanmelding te wijzigen klik hier.