fbpx
Vogels in de Alentejo

Nieuwsbrief nº 12 van Vogels in Portugal.

Hierbij de twaalfde nieuwsbrief van Vogels in Portugal. Trekvogels deel 1, de hoogste tijd want de vogeltrek is al een tijd aan de gang. Mis het niet, wij hebben nog plaats in oktober.

De vogeltrek is altijd weer een feest, zowel in het najaar als in het voorjaar. De najaarstrek begint al heel vroeg, wij hadden de eerste Grutto´s hier al rond half juni. De vogeltrek in het najaar duurt ook heel lang, dus zeg maar vanaf half juni tot half november wanneer de Kraanvogels als laatste binnenkomen. De Kraanvogels vertrekken ook weer als eerste rond eind februari terwijl dan de eerste zomertrekvogels zoals de Kuifkoekoek er al weer zijn. Het geeft eens te meer aan dat het hier het gehele jaar door goed vogelen is.

Op dit moment zie je bijna dagelijks nieuwe trekvogelsoorten binnenkomen waarvan er altijd een behoorlijk aantal blijven overwinteren maar velen, die na een aantal weken weer zijn aangesterkt, doortrekken naar Afrika. Maar laten wij beginnen met de eerste trekvogel van dit najaar.

Grutto:

De Nationale vogel van Nederland komt altijd als eerste binnen. Dit jaar wilde ik er op tijd bij zijn om foto´s te kunnen maken van het zomerkleed. De hele winter kunnen wij ze hier zien maar dan ontbreken de mooie kleuren. Hieronder een foto die ik op 9 juli 2016 heb gemaakt.

Meer foto´s en informatie op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/grutto/

IJslandse Grutto:

Altijd weer fantastisch om te zien, de IJslandse Grutto. De IJslandse Grutto is een stukje kleiner dan de Grutto, heeft een kortere snavel en meer bruin op de onderbuik. Op mijn website staat een foto van een IJslandse Grutto naast een “gewone” Grutto waardoor de verschillen prima te zien zijn.

Wil je deze foto zien klik dan op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/ijslandse-grutto/

Rosse Grutto:

En hierbij dan nummer 3, de Rosse Grutto. Om het verschil te zien tussen een Grutto en Rosse Grutto kijken velen naar de snavel en de kleur maar de kleuren kunnen heel sterk verschillen bij de overgang van zomer- naar winterkleed en andersom.

Volgens mij is er maar één echt onderscheidt tussen de Grutto en de Rosse Grutto en dat is de staart. De Engelsen verwoorden dat verschil heel mooi en noemen de Grutto “Black-tailed Godwit” zeg maar “zwarte staart” Grutto, en ze noemen de Rosse Grutto “Bar-tailed Godwit” dus zeg maar “gestreepte staart Grutto”.

Het verschil is vooral in vlucht heel duidelijk te zien dus hieronder eerst een foto van een Rosse Grutto staand, dan een foto van een Rosse Grutto in vlucht en daarna een foto van een Grutto in vlucht.

Meer foto´s en informatie van de Rosse Grutto staan op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/rosse-grutto/

Rosse Grutto in vlucht:

Grutto in vlucht:

Bosruiter:

Het is altijd weer heel goed opletten wanneer je een Witgat ziet want de Bosruiter lijkt er sprekend op. Voor mij is het belangrijkste verschil de duidelijke witte wenkbrauwstreep van de juveniele Bosruiter en de vage gestreepte tekening op de borst. En het geluid natuurlijk maar dat geldt voor elke vogelsoort. Hieronder een Bosruiter in nog bijna volledig zomerkleed, let vooral op het vage patroon op de borst en onderbuik.

Meer foto´s en informatie op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/bosruiter/

Witgat:

Het Witgatje kun je hier in de trek maar ook in de winter zien. Ik heb deze erbij gezet om het verschil aan te geven tussen de Bosruiter en het Witgatje. Het Witgatje heeft een duidelijk scherpe grens van de borstband.

Meer foto´s en informatie op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/witgat/

Kleine Strandloper:

Dit najaar heb ik voor het eerst fatsoenlijke foto´s kunnen maken van een Kleine Strandloper. In eerste instantie dacht ik dat ik een Drieteenstrandloper had maar de vogel viel mij op doordat er meer bruin in zat en ook de duidelijk witte mantel- en schouder Vs, oftewel 2 witte strepen op de rug. Superklein en razendsnel.

Meer foto´s en informatie op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/kleine-strandloper/

Drieteenstrandloper:

Ter vergelijking hierbij dan de Drieteenstrandloper, veel witter en weinig bruine delen. Prachtig om te zien hoe de Drieteenstrandlopers altijd voor de golfen uitrennen en achter de golven aanrennen op het strand. Deze was rustig aan het foerageren bij een lagune en dat maakt het weer makkelijker om te fotograferen.

Meer foto´s en informatie op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/drieteenstrandloper/

Krombekstrandloper:

De Krombekstrandloper is één van mijn lievelingen maar ik zie ze zelden in nog een beetje zomerkleed. Maar aangezien de vogeltrek dit jaar heel vroeg begon, is het mij deze keer gelukt. Een paar jaar geleden zag ik amper het verschil tussen een Bonte Strandloper en een Krombekstrandloper en in volledig winterkleed is dat ook niet gemakkelijk. Nu heb ik er onderhand zo veel gezien dat de verschillen mij nu wel duidelijk zijn.

Meer foto´s en informatie op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/krombekstrandloper/

Ter vergelijking, een Krombekstrandloper in winterkleed:

Kemphaan:

Men heeft mij wel eens verteld: Als je niet weet wat het is, dan is het een Kemphaan. En dat klopt ook wel heel aardig. Hier zien wij ze nooit in prachtig baltskleed en zonder dat baltskleed is het eigenlijk een doodnormale vogel. Hierbij een juveniel die prachtig voor mij ging zitten.

Meer foto´s en informatie op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/kemphaan/

Temmincks Strandloper:

En last but not least, de Temmincks Strandloper. Ik ben superblij dat ik deze bijzondere soort nu voor het eerst heb gezien en er ook nog foto´s van heb kunnen maken. De vogel viel mij op door het geluid bij het aanvliegen en ik denk zelf dat ik zonder het geluid de vogel niet eens had opgemerkt. Als deze vogel niet vlak voor je gaat zitten dan valt hij bijna niet op tussen alle Bonte Strandlopers. Natuurlijk, hij is iets kleiner en heeft geelachtige poten maar in de modder zie dat niet altijd. Dus of met een scope alle Bonte Strandlopers afzoeken, of gewoon geluk hebben.

Meer foto´s en informatie op de volgende link: https://vogelsportugal.nl/temmincks-strandloper/

En hierbij dan nog een vluchtfoto van de Temmincks Strandloper waarbij het wit in de staart goed opvalt:

Dit was dan de twaalfde nieuwsbrief, ik hoop dat je het leuk vond.

Met vriendelijke groet,

Bert

P.s. Onze vorige nieuwsbrieven zijn te zien op: https://vogelsportugal.nl/blog/

Facebook

Om u af te melden klik hier, om uw aanmelding te wijzigen klik hier.

0 0 stemmen
Artikel waardering

About Bert

Wij, Marianne en Bert Snijder, zijn een Nederlands gezin dat 22 jaar geleden naar Portugal migreerde en de ratrace achterliet die al in Nederland gaande was. Met onze dochter Eline, nu 14 jaar oud, runnen we ons plattelandstoerisme Monte Horizonte met 6 privé-huizen en een zwembad. Maar de hoofdactiviteit van de laatste jaren is vogelen. Als een volledig geautoriseerde vogelgids kan ik, Bert, naar plaatsen gaan waar je normaal niet kunt of mag komen, wat je de kans geeft om zeldzame vogels te zien.Portugal, maar vooral de regio Alentejo, is een geweldige plek met weinig maar vriendelijke mensen, weinig criminaliteit, zeer goed eten en drinken, verlaten stranden, een mild klimaat met 300 zonnige dagen per jaar en een schone oceaan.Nu weet u waarom we besloten om te gaan.

WebSite

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x